Реєстрація /

Обстеження мереж дронами показало свою ефективність


Кількість дронів збільшать.

Обстеження електромереж з використання дронів в 2 рази ефективніша за традиційні піші обходи ремонтних бригад та візуальний огляд ліній для виявлення пошкоджень. Повномасштабне застосування дронів у щоденній роботі операторів системи розподілу (ОСР) може зменшити час відключень електроенергії у клієнтів на 10-15% щороку, а також докорінно змінити принципи обслуговування мереж.

Про це повідомили у ДТЕК Мережі.

Безпілотні літальні апарати були оснащені фото- та відеокамерами та тепловізорами. Отримана інформація оброблялася програмами із розпізнавання дефектів з використанням штучних нейронних мереж. Зокрема, на 500 кілометрах мережі при обстеженні дроном фахівці виявили 916 дефектів ізоляторів, а при звичайному огляді їх було 176. Новий підхід краще фіксує перегрів обладнання і дозволяє за один робочий день обстежувати в 2-3 рази більшу довжину електроліній.

За розрахунками компанії, за допомогою новітніх технологій оператори системи розподілу знизять аварійність і тривалість відключень електроенергії (показник SAIDI) до 2025 року на 10-15%.

Повномасштабне запровадження інноваційної технології не призведе до скорочення співробітників. Очевидно, що потреба у великій кількості фахівців, які безпосередньо задіяні в оглядах, зменшиться. Натомість зросте попит на спеціалістів, які будуть працювати з дронами та базами даних, займатися управлінням та обслуговуванням нової цифрової системи.

Для ефективного використання технології операторами системи розподілу, що обслуговують близько 1,5 млн клієнтів, як-то ДТЕК Дніпровські електромережі або Київобленерго, на одну компанію потрібно 6-10 дронів та супутнє програмне забезпечення. Середня вартість впровадження такого комплексу приблизно від 10 до 12 млн гривень.

Стаття по темі: Коронавірус і ринок нерухомості Києва: що відбувається і що буде далі

Раніше повідомлялося, що зима 2019/2020 була найтеплішою за останнє десятиліття. Це вплинуло на зменшення споживання природного газу для забезпечення міста теплом і гарячою водою. У цьому опалювальному сезоні Київтеплоенерго закупило 1,05 млрд куб. м газу на суму 5,5 млрд грн. Натомість у минулому сезоні було спожито 1,17 млрд куб. м загальною вартістю 8,7 млрд грн.

Джерело