Реєстрація /

Обрано проект Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»

Підбили підсумки архітектурного конкурсу.

У столиці оголосили результати архітектурного конкурсу на кращий проект Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Всього було півтори сотні проектів, які змагалися у два етапи протягом восьми місяців.

«Автори проекту-переможця успішно впорались із завданням донести через архітектуру та ландшафт ті емоції, той біль, через які пройшла ціла нація та наш народ. Це та трагедія, про яку необхідно говорити, про неї не можна забувати», – прокоментував директор Департаменту містобудування та архітектури – головний архітектор Києва Олександр Свистунов.

За його словами, автором кращого проекту стала команда архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design (Австрія). Саме вони побудують перший у Києві та Східній Європі меморіальний Центр трагедії Голокосту, розташований саме в тому місці, де сталися трагічні події 1941-1943 років. 

Основна експозиція розташована на глибині 20 метрів нижче рівня землі. До неї веде довгий, схожий на розколину вхід, стіни якого в кінці коридору змикаються просто над відвідувачем. Це аналогія, з одного боку, шляху жертв Бабиного Яру до місця загибелі, а з іншого – спочатку непомітного, але безперервного сліпого занурення суспільства в пітьму насильства. Після того, як відвідувач проходить основною експозицією, він повільно повертається у наповнений світлом простір, який є серцем Меморіального Центру, що символізує майбутнє. Саме тут розташовані приміщення для діалогу, досліджень і публічних заходів.
 

мемориалмемориалмемориал

Раніше повідомлялося, що у Києві в четвер, 24 січня був демонтований пам'ятник російському полководцю Олександру Суворову, який був розташований перед військовим ліцеєм ім. Богуна на бульварі Лесі Українки.

Джерело