Реєстрація /

Національну програму поводження з відходами скоро приймуть

Скоро втілюватимуть стратегію у життя.

В Україні незабаром приймуть Національну Стратегію управління відходами до 2030 року, яка була розроблена у співпраці з міжнародними партнерами і затвержена Урядом.

Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

«Якщо говорити про цифри, то наприклад  в Україні сьогодні спалюється – 2,7% твердих побутових відходів (ТПВ), а в ЄС цей показник — 26%; у нас переробляється лише  3,2% ТПВ, а в ЄС – 43%; захороняється в Україні  –  90% ТПВ, тоді коли в ЄС лише  31%. Реалізовуючи Стратегію управління відходами маємо скоротити це відставання, а також досягти в Україні чітких цільових показників, які стосуються скорочення обсягів відходів, зокрема і муніципальних, збільшення обсягів відходів, які направляються на перероблення, створення регіональних центрів тощо», – сказав Зубко.

Найпершими завданнями є  прийняття рамкового законодавства, яке імплементує сім Директив ЄС, а також розроблення регіональних планів управління відходами. Далі – розбудова та модернізація інфраструктури управління відходами. 

Стаття по темі: Нові комунальні тарифи: скільки доведеться платити?

Вже підписані міжмуніципальні декларації між ОТГ, згідно яких вони фактично вже починають управляти відходами та на визначених полігонах їх збирати для подальшої переробки та утилізації. «Протягом найближчих тижнів ми очікуємо від органів місцевого самоврядування та ОДА конкретні пропозиції, зауваження і рекомендації для того, щоб затвердити на Уряді Національний план дій управління відходами до 2030 року», – пояснив Зубко.

Джерело