Реєстрація /

Нові комунальні тарифи: скільки доведеться платити?

В новому опалювальному сезоні суми у платіжках киян виростуть майже вдвічі.

З липня українцям доведеться платити за новими тарифами за більшість житлово-комунальних послуг. ІАП «Столична нерухомість» вирішив розібратися, що саме змінилося, і платіжки, з якими сумами приходитимуть киянам у новому опалювальному сезоні.

Електрика

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла Постанову № 220 від 26 лютого 2015 року, затвердивши таким чином поступове підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Згідно з цією постановою, з 1 березня до 31 серпня цього року тариф на електрику виросте до:

  • для домогосподарств з об'ємом споживання до 100 кВтг – 57 коп./кВтг (раніше 45,6 коп.);
  • для домогосподарств з об'ємом споживання від 100 до 600 кВтг – 99 коп/кВтг (раніше 78,9 коп.);
  • для домогосподарств з об'ємом споживання понад 600 кВтг – 1 грн. 56 коп/кВтг. (раніше 147,9 коп.).

А вже 1 вересня тариф знову виросте. Платити доведеться:

  • при обсязі споживання до 100 кВтг – 71,4 коп./кВтг;
  • при обсязі споживання від 100 до 600 кВтг – 1 грн. 29 коп./кВтг;
  • при обсязі споживання понад 600 кВтг – 1 грн. 63,8 коп/кВтг.

Теплопостачання

Найбільше доведеться заплатити за тепло. НКРЕКП з липня майже вдвічі підвищила тарифи на теплопостачання. Так, вартість 1 Гкал тепла від компанії «Київенерго» для споживачів при наявності лічильника збільшується з 657 грн. 24 коп. до 1 тис. 416 коп. грн., а за відсутності приладів обліку становить 32 грн. 37 коп./місяць/кв. м, в порівнянні з 16 грн. 14 коп./місяць/кв. м в минулому опалювальному сезоні.

Послуги «Євро-реконструкції» подорожчають до 1 тис. грн. і 31 грн. 86 коп./кв. м в місяць відповідно.

Гаряча вода

Доведеться платити більше і за гарячу воду. Так, згідно з даними «Київенерго», централізоване постачання гарячої води за умови підключення рушникосушок до систем гарячого водопостачання з липня становить 83 грн. 10 коп. за 1 куб. м, а при відсутності рушникосушки – 76 грн. 71 коп.

Для киян, яких обслуговує компанія «Євро-реконструкція», тариф на гарячу воду при підключеній рушникосушці тепер становить 71 грн. 83 коп., а при його відсутності – 66 грн. 37 коп.

Холодна вода

Холодна вода, найімовірніше, теж подорожчає. «Підвищення вимушене і залежить тільки від одного – вартості електрики, яка за останні півтора роки виросла у п'ять разів. А на вересень і березень заплановані чергові етапи росту. Вартість електроенергії в структурі тарифу на холодну воду становить найбільшу частину – 35%», – Дмитро Новицький, гендиректор «Київводоканалу».

Але коли і наскільки подорожчає холодна вода наразі невідомо. Адже хоча НКРЕКП вже прийняла відповідну постанову про підвищення цін, але вона ще не затверджено. Та, швидше за все подорожчання складе приблизно 30%, а нові тарифи вступлять в силу з серпня або з вересня. До речі, в «Київводоканалі» раніше навіть вже називали точні цифри підвищення – так для багатоквартирних будинків вартість одного кубометра водопостачання та водовідведення становитиме 13 грн. 43. коп. (зараз – 10 грн. 24 коп.), а для приватних – 12 грн. замість нинішніх 8 грн. 68 коп.

Газ

На тлі підвищення тарифів на всі послуги ЖКГ відносною ложкою меду в бочці дьогтю можна вважати незначне, але зниження тарифу на природний газ (газові плити), а також зниження норм споживання. Але саме відносною, адже в минулому опалювальному сезоні все одно і за це ми платили менше, оскільки діяла так звана пільгова ціна на газ (половина вартості від тарифу). Тепер же «пільг» нема, ціна кубометру газу з травня складає 6 грн. 80 коп. (раніше повна вартість складала 7 грн. 20 коп.) для будинків з газовими плитами і централізованим опаленням. При цьому, норма споживання природного газу на людину в місяць становить 4,4 кубометри, а раніше було 6.

Порівняння розміру щомісячної оплати послуг ЖКГ на прикладі 2-кімнатної квартири,
в якій проживає 3 людини і де послуги оплачуються за нормативами

(Розрахунки Міністерства соціальної політики України):