Реєстрація /

На полігоні в Підгірцях може статися екологічна катастрофа

Роботи з реконструкції не ведуться.

На полігоні ТПВ № 5 у Підгірцях Обухівського району зафіксований витік фільтрату в навколишнє середовище через поломку насоса. Депутати Ходосіївської сільради звернулися до керівництва столиці з вимогою звернути увагу на проблему. Якщо підуть сильні опади, токсична рідина вийде за межі дамби і потрапити в землю і воду, що призведе до екологічної катастрофи всеукраїнського масштабу. Депутати сільради вимагають від столичної терміново почати роботи з реконструкції полігону.

Про це стало відомо зі звернення депутатів Ходосівського сільської ради ради до заступника голови Київської міськдержадміністрації Петра Пантелєєва.

За результатами планової перевірки полігону твердих побутових відходів депутати виявили, що рішення Київради щодо робіт з реконструкції полігону, які повинні були б зміцнити дамбу другої карти, збільшити потужність системи очищення фільтрату і утеплити станцію Рохем в зимовий період – не ведуться.

Стаття по темі: Головні інфраструктурні проекти Києва у 2018 році: що планують, і які шанси бути реалізованими?

Крім того, за словами депутатів, перевіркою був зафіксований незначний витік фільтрату в навколишнє середовище в зв'язку з тим, що з ладу вийшло обладнання (насос). Рівень фільтратного озера другої карти полігону в посушливу погоду знаходиться на позначці дамби, проте при випаданні опадів токсична рідина може перелити за межі полігону і потрапити в землю і воду.

Тому депутати просять негайно закупити додаткове обладнання з очистки фільтрату, щоб в три рази збільшити потужність його переробки. Також вони вимагають терміново почати реконструкцію дамби другої черги полігону, щоб попередити її прорив і екологічну катастрофу масштабу всієї країни.

Джерело