Реєстрація /

На Чорнобильскій АЕС запрацював завод із переробки радіоактивних відходів

Завод переробив 2755 кг радіоактивних відходів

За перший тиждень експлуатації заводу з переробки рідких радіоактивних відходів на промисловому майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» успішно перероблено 2755 кг рідких радіоактивних відходів. Про це повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження.

У процесі переробки рідкі відходи шляхом цементування перетворюються на тверді, які є більш безпечною формою зберігання та захоронення РАВ. Зараз 34 упаковки, що утворилися в результаті переробки, знаходяться в залі витримки на проммайданчику ЧАЕС. Після витримки і проведення радіаційного контролю на відповідність критеріям приймання на захоронення упаковки спрямують на захоронення в спеціально обладнане приповерхневе сховище.

«На сьогодні відбувається поетапне освоєння його проектної потужності. Поступово завод має вийти на переробку 42 упаковок – бочок, ємністю 200 літрів – на добу. За умови безперебійного функціонування заводу впродовж усіх 250 робочих днів, це 10,5 тис. упаковок на рік», – зазначає голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Стаття по темі: Що зміниться з 1 червня в Україні: нові правила видачі готівки в банках і нові будівельні норми

Будівництво заводу було завершено у 2014 році. Але у зв'язку з введенням в дію нових будівельних норм виникла необхідність реконструкції систем протипожежного захисту, захисту від блискавок і виконання робіт по утепленню зовнішніх стін ЗПРРВ, що потребувало часу і відповідно викликало затримку у введенні об’єкта в експлуатацію.

Нагадаємо, Чорнобильська АЕС розпочне демонтаж нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття» не раніше, ніж через два роки.

Джерело