Реєстрація /

Козинській громаді на Київщині повернули 40 гектарів прибережної смуги

Вартість складає понад 1,7 млрд. гривень.

Громаді села Козин Обухівського району Київщини через суд повернули 40 гектарів прибережної смуги, вартість якої становить понад 1,7 млрд. гривень.

Про це стало відомо із повідомлення прес-служби Судової влади України.

Як стало відомо, прокурори за позовом на користь держави в особі Козинської селищної ради Обухівського району Київської області звернулися до Господарського суду Київської області.

«Позивач попросив усунути перешкоди у здійсненні Козинською селищною радою права користування та розпорядження земельними ділянками водного фонду шляхом скасування рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, з одночасним припиненням права приватної власності ТОВ «Рейнір Бізнес Груп» на ці земельні ділянки та повернення земель», – розповіли в прес-службі.

Наголошується, що спірні земельні ділянки перебувають у межах 100-метрової прибережної захисної смуги річки Дніпро, тому придбання відповідачем у користування, а згодом у власність з метою здійснення житлової забудови суперечить законодавству.

У зв'язку із набуттям суспільством права власності на об'єкти незавершеного будівництва, ділянки передавалися в оренду, без проведення аукціону. Площа цих земельних ділянок перевищувала площу об'єктів незавершеного будівництва. Продаж земельних ділянок здійснено за ціною, значно меншою за реальну ринкову вартість.

Зазначається, що Господарський суд у Київській області відмовив у задоволенні позову.

Північний апеляційний господарський суд рішення суду першої інстанції скасував та ухвалив апеляційну скаргу прокуратури задовольнити, усунути перешкоди у здійсненні Козинською селищною радою права користування та розпорядження земельними ділянками водного фонду шляхом скасування рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень та зобов'язав ТОВ .

Це рішення підтримав Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів

Джерело

Теґи