Реєстрація /

Киян попередили про штрафи за спалювання листя та сміття

Штрафи сягають 1360 грн.

Мешканців Києва та околиць попередили, що штрафуватимуть за спалювання листя та сміття. 

Управління екології та природних ресурсів КМДА нагадало, що спалювання листя  є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану міста та є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, що тягнуть за собою накладення адміністративних штрафів від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподаткованих доходів громадян. 

«При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. Разом із димом у повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря. Спалювання листя у Києві заборонено Правилами благоустрою міста. Тому ми закликаємо киян та відповідні служби запобігати спалюванню листя не лише в парках та скверах, а і на прибудинкових територіях, адже у тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що може викликати у людини ракові захворювання», – зазначив начальник Управління екології та природних ресурсів Андрій Мальований.

Стаття по темі: Нові комунальні тарифи: скільки доведеться платити?

З листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав’янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; у 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.
 

Джерело