Реєстрація /

Інвестори в новобудови тепер зможуть перевірити забудовників у електронній системі

Буде також автоматична реєстрація речових прав та обтяжень.

Запущено автоматичну первинну реєстрацію спеціальних майнових прав в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Це дозволить в автоматичному режимі надавати електронні заяви Державному реєстру речових прав на нерухоме майно, щодо первинної реєстрації спеціальних майнових прав на подільний об’єкт незавершеного будівництва (будинок) та його складові частини – майбутні об’єкти нерухомості (квартири, паркомісця, інші приміщення).  Що в свою чергу дасть можливість автоматичної реєстрації речових прав та обтяжень на такі об’єкти без участі державного реєстратора.

Автореєстрація спеціальних майнових прав дозволить убезпечити від вчинення шахрайських дій та стане корисною як для інвесторів будівництва – майбутніх власників нерухомості, так і для замовників будівництва. Інвестори матимуть змогу отримати коректну інформацію про об'єкти на порталі ЄДЕССБ, зрозуміти статус майбутнього об'єкту нерухомості та впевнитися у доброчесності забудовника. А замовники будівництва отримають зручний сервіс, швидку реєстрацію об’єкта «без паперів» та оптимізують свої витрати на ці процедури. 

Після внесення в ЄДЕССБ заяви про реєстрацію СМП - замовник зможе відслідковувати статус реєстрації об'єкта в ДРРП у картці заяви.

Реєстрація відбувається в 4 кроки:

  • створення заяви;

  • підписання заяви;

  • реєстрація заяви;

  • отримання результату державної реєстрації в Держреєстрі речових прав.

Нагадаємо, що для реєстрації спеціальних майнових прав, необхідно внести дані до ЄДЕССБ. Наразі на порталі ЄДЕССБ зареєстровано 51 заяву від замовників будівництва. А користувачами е-Системи розпочато внесення відомостей і створення документів, необхідних для реєстрації спеціального майнового права на понад 80 об'єктів будівництва. У рамках тестування автоматичної первинної реєстрації вже зареєстровано 2 об’єкти будівництва. Отримати більше потрібної інформації можна на спеціалізованому порталі «Реєстрація спеціального майнового права на майбутні об’єкти нерухомості».

Функціонал реєстрації спеціального майнового права розроблений у тісній співпраці з Міністерством юстиції України.

Цифровізація будівельних послуг реалізовується в співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури й Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».

Раніше повідомлялося, що найбільше операцій на ринку офісів зараз – це переїзди.

Джерело