Реєстрація /

Гостинний двір потрібно терміново законсервувати 

Будівля розвалюється.

Задля збереження будівлі Гостиного двору терміново необхідно провести її консервацію. До такого висновку прийшли учасники круглого столу з питання відновлення будівлі.

Пам’ятка перебуває у державній власності. Фонд державного майна зареєстрував право власності на Гостиний двір ще у січні 2018 року. Проте навіть у бюджеті на 2020 рік коштів на консервацію пам’ятки не передбачено.

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський наголосив, що місто Київ, громада, через рішення Київради неодноразово зверталася до уряду і до Верховної Ради з тим, що Київ готовий прийняти будівлю у власність громади.

Більше того, місто наразі реалізовує проект реновації Контрактової площі, і реставрація Гостиного двору має відбуватись паралельно та стати частиною загального процесу реновації площі.

«Наразі Київ має проект реконструкції Контрактової площі, що є частиною туристичної привабливості міста. Бюджет дозволяє розпочати реконструкцію площі, підтримувати та приводити національну пам’ятку до належного стану. Першочерговим питанням цієї зими є необхідність законсервувати будівлю Гостиного двору, аби її стан не погіршувався. Тож, влада міста наполягає: не затягувати із рішенням передачі будівлі, адже територія Контрактової площі повинна розвиватися збалансовано», – заявив заступник голови КМДА.

Радник міського голови Ігор Луценко нагадав, що Гостиний двір перебуває у державній власності, тому Кабінет Міністрів має визначити орган, який займеться терміновою консервацією.

«Це має бути та установа, яка має на це кошти. Адже Фонд держмайна, за їхніми ж словами, цих коштів не має. Окрім того, нагальним є питання укладання охоронного договору, і це питання має бути вирішене», – сказав Ігор Луценко.

Стаття по темі: Жити в готелях в Києві стало дорожче: що буде далі

Раніше повідомлялося, що відбулося засідання Київського апеляційного суду щодо накладання арешту на будівлю Гостинного двору.

Суд постановив закрити справу у зв’язку з тим, що прокурор відмовився від своєї апеляційної скарги.

Джерело