Реєстрація /

Газ подешевшає у грудні

Змінили ціну.

Населення отримає знижені ціни на газ вже в грудні, а захищені споживачі отримають кілька варіантів ціни з 1 січня 2020 року.

Ціна на природний газ для споживачів , які купують газ на умовах ПСО (покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку), у грудні 2019 року складе 4277 грн. за тис. куб. м (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат).

Це на 13% нижче рівня регульованої ціни газу, яка діяла в листопаді 2019 року.

Цей рівень визначається формулою, що міститься в постанові Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 року № 293. Ця постанова діє до кінця цього року. З 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів в рамках ПСО.

Тож з січня наступного року населення зможе обрати вигідну систему вибору ціни.

Пропонується гарантована квартальна ціна, яка буде діяти з 1 січня 2020 року до кінця опалювального сезону.
Гарантована оптова ціна від НАК «Нафтогаз України» зафіксована на рівні 5500 грн. за тис. куб. м (без урахування ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів). Ця пропозиція дозволить захистити побутових споживачів від різкого подорожчання газу, яке може відбутися в 1 кварталі 2020 року.

Запропонована гарантована ціна на 12% нижче, ніж регульована ціна, по якій НАК «Нафтогаз України» продавав газ захищеним споживачам в січні-квітні 2019 року. Тоді оптова ціна для споживачів в рамках ПСО становила 6236 грн. за тис. куб. м.

Кінцева роздрібна ціна для побутових споживачів в кожному регіоні залежить від витрат на транспортування газу магістральними і регіональними газопроводами, а також від націнки газзбутів. З урахуванням поточних транспортних тарифів кінцева роздрібна ціна з ПДВ складе від 7,2 до 7,8 грн за куб. м газу (проти 8,5 грн за куб. м в 1 кварталі 2019 р.).

Стаття по темі: Що зміниться з 1 травня в Україні: нова ціна на газ, вводиться пеня на борги по комуналці

Раніше повідомлялося, що у жовтні ціна на природний газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на умовах ПСО, знизилась на 4,9% проти вересня та становитиме 4 272,76 грн. за тисячу кубометрів.

Джерело