Реєстрація /

Ціна на газ для населення зменшилася: як повернути кошти тим, хто уклав договір на «Газовий запас» 

Тарифи змінилися у жовтні.

У жовтні ціна на природний газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на умовах ПСО, знизилась на 4,9% проти вересня та становитиме 4 272,76 грн. за тисячу кубометрів.

Про це повідомляє прес-служба «Нафтогазу».

«Хоча ціни газу на європейському ринку вже суттєво збільшилися порівняно з літнім рівнем, регульована ціна газу в Україні визначається за формулою, яка відображує ринкові ціни з двомісячним відставанням», – йдеться у повідомленні.У компанії заявляють, що ціни на газ для населення у жовтні 2019 року знизяться набагато нижче, ніж вартість газу, закріплена у послузі «Газовий запас», в межах якої споживачі закупили газ для власних потреб за літньою ціною для того, щоб користуватися ним на час опалювального сезону.

У послузі «Газовий запас» закріплено вартість газу на рівні 4874,42 гривні за тисячу кубометрів (без ПДВ та витрат на транспортування та розподіл), а встановлена на жовтень ціна газу буде на майже 602 гривні менше.

Як отримати кошти за програмою «Газовий запас» через зниження тарифів на газ:

  • у жовтні споживачам буде запропоновано оплатити газ за нижчою, регульованою ціною.
  • придбаний газовий запас при цьому буде збережено на зимові місяці, коли очікується збільшення регульованої ціни. 
  • якщо споживач не використає за зимовий сезон весь передплачений обсяг, залишок коштів повернеться такому споживачу на його рахунок у повному обсязі.

Стаття по темі: Що зміниться з 1 травня в Україні: нова ціна на газ, вводиться пеня на борги по комуналці

Раніше повідомлялося, що переоформлення субсидій на наступний опалювальний період розпочалося з 1 травня 2019 року в автоматичному режимі. Воно торкнеться 90% отримувачів субсидій. Також за попередній опалювальний сезон обсяг споживання природного газу для виробництва теплової енергії скоротився майже на 32 млн. м3, у порівнянні з 2018 роком.

Джерело