Реєстрація /

Дві історичні будівлі повернули Києву

Суд прийняв рішення на користь міста.

Верховний суд прийняв рішення про повернення у власність територіальної громади столиці двох будівель – пам'ятки архітектури національного значення на вул. Петра Сагайдачного, 20/2 у Подільському районі. У 2008 році Київрада передала будівлі у власність приватного підприємства, зареєстрованого в Донецьку.

Про це стало відомо з повідомлення прес-служби прокуратури Києва.

Будинки площею 2 тис. 500 кв. м були побудовані в XIX столітті. Протягом 60 років військовий комісаріат проводив там організацію і забезпечував чергові призови на строкову військову службу громадян і мобілізацію транспортних ресурсів на території Подільського району.

У 2008 році рішенням Київради і укладеного на його підставі незаконного договору пам'ятник передали у власність МПП «Аквадон».

Відчуження майна відбулося без узгодження Міністерства культури України, поза приватизаційної процедури і без проведення реконструкції об'єкта.

Стаття по темі: Збереження пам'яток архітектури в Києві: місія наразі неможлива

Справа розглядалася судами неодноразово. Суди першої та другої інстанцій відмовляли в задоволенні позову через строків позовної давності.

Зазначені судові рішення прокуратура Києва оскаржила у Верховному Суді, який задовольнив касаційну скаргу прокурора і постановив повернути пам'ятник архітектури у власність територіальної громади столиці. Рішення Верховного Суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

Джерело