Реєстрація /

Чиновники займуться питанням збереження знахідок на Поштовій площі 19 липня

Провели нараду.

Представники Міністерства культури України, КМДА, пам’яткоохоронних громадських об’єднань обговорили питання вирішення долі історичної пам’ятки – ділянки прибережного міського кварталу Середньовічного Києва ХІ-ХІХ ст., розташованої на Поштовій площі у м. Києві. Об’єкт занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка археології місцевого значення.

«Коли знахідку було відкрито, за ініціативи Мінкультури їй було надано статус пам’ятки місцевого значення, але разом з тим, протягом тривалого часу навколо цього місця точилися певні дискусії щодо її подальшої долі. Станом на сьогодні, питання, пов'язані зі збереженням знахідок та розблокуванням археологічних робіт на Поштовій площі перебувають у сфері відповідальності органу охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації», – повідомив міністр культури Євген Ніщук.

Начальник Управління охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк підтвердив інформацію, що КМДА не подавало облікову документацію Міністерству культури України щодо національного значення. Документація, що була направлена ще у 2017 році стосується статусу місцевого значення.

Стаття по темі: Збереження пам'яток архітектури в Києві: місія наразі неможлива

За підсумками виїзного засідання було досягнуто домовленості вже 19 липня провести нараду консультативної ради КМДА з метою оперативного розгляду Мінкультури відповідних матеріалів, передбачених нормативними приписами діючого законодавства.

«Отримана документація надасть нам можливість врешті почати процес підготовки національного статусу, більше того, зробити розпорядження щодо ревізії стану, який зараз склався, адже для нас важливо почати певні технічні роботи ще за теплої пори року. Тому надзвичайно важливо у серпні-вересні поновити роботи фахівців для перших антируйнівних природніх робіт», – сказав Ніщук.

Джерело