Реєстрація /

Безпеку у кінотеатрах у торговельних центрах посилили

Змінили норми.

В Україні почали діяти нові ДБН щодо проектування закладів культури, які почали діяти у листопаді цього року. Згідно з ним, при влаштуванні кінотеатру або іншого культурно-розважального закладу у торговельному центрі, евакуація має здійснюватися так, щоб з приміщення кінотеатру можна було безпечно вибігти на вулицю протягом 3-6 хвилин залежно від ступеню вогнестійкості будівлі.

Раніше ж в державних будівельних нормах України були прописані вимоги щодо евакуації тільки з кінотеатрів, які розташовані в окремих будівлях. Це пережитки радянського минулого, адже саме в ті часи було популярним розміщувати кінотеатри окремо. Сьогодні ж їх більшість розташована у складі великих ТРЦ.

«Безпека – це пріоритет №1. Тому чи не найперше, що ми зробили, коли переглядали застарілий ДБН щодо закладів культури – це необхідний час для здійснення безпечної евакуації у випадку надзвичайних ситуацій. І тут виявили загрозу, адже раніше час рахувався лише для окремих будівель кінотеатрів, театрів і т.д. Зрозуміло, щоб вийти з кінотеатру, який розташований у окремій будівлі, потрібно менше часу, ніж вийти з кінотеатру у торговельному центрі, а потім ще з самого торговельного центру. У випадку пожежі чи іншої надзвичайної ситуації, відлік йде не на хвилини, а на секунди. Тому ми виправили це непорозуміння», – прокоментував вступ в дію нової норми президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе. 

За підрахунками експертів галузі, це дозволить загалом підвищити безпеку людей у закладах культури в торгових центрах та на 25% зменшити кількість травм, можливих під час евакуації.

Стаття по темі: Нові будівельні норми України: ще багато роботи

Раніше повідомлялося, що опубліковані нові державні будівельні норми щодо закладів культури, які вдосконалили вимоги евакуації людей при проектуванні кінотеатрів та інших культурно-розважальних закладів з глядацькими залами в складі торговельно-розважальних центрів. А саме, був переглянутий необхідний час для здійснення безпечної евакуації людей з цих приміщень у випадку надзвичайних ситуацій.


 

Джерело