Реєстрація /

Банкір розповіла про можливості реалізації державної іпотечної програми

Програма несе ризики.

Головною проблемою реалізації нової державної іпотечної програми за ставкою від 0% до 7%, орієнтованої на громадян пільгових категорій, можуть стати значні ризики невиконання або перегляду її умов. Про це 100realty.ua повідомила Тетяна Путінцева, Голова правління Акціонерного Товариства «Комерційний Індустріальний Банк» (COMINBANK).

Водночас, на погляд експертки, механізми реалізації цієї програми досі не донесені широкій громадськості. Зокрема, за її словами, для ефективного запуску «Української мрії» має бути встановлено розмір і обсяг фінансування програми з боку ПрАТ «Укрфінжитло» та умови участі банківських структур. 

Вона нагадала, що за останні 2-3 роки іпотека не була серед найважливіших напрямів розвитку комерційних банків. Про це свідчать обсяги виданих іпотечних кредитів:  з 2020 по 2022 роки їхня частка не перевищила 3-5% від загальної кількості угод на вторинному та первинному ринках житла. За її словами, у січні-лютому 2022 року показник іпотечних кредитів знаходився на рівні 0,5-0,8% від загальної кількості укладених за цей період угод з купівлі/продажу нерухомого майна. А з квітня по серпень поточного року було видано лише кілька кредитів, отже іпотеки, як такої, не існувало.

«Більшість комерційних банків з лютого 2022 року частково або повністю згорнули власні іпотечні програми, а також спільні іпотечні програми із забудовниками. Це також стосується, банків, що були учасниками державної програми під 7%», – зазначила Тетяна Путінцева. 

За прогнозом Тетяни Путінцевої, переважна більшість кредитів за програмою «Українська мрія» може бути видана у відносно безпечних західних областях України. На її погляд, головним є саме запуск пільгової іпотеки з прогресією до зростання виданих кредитів уже в 2023 році. 

Стаття по темі: Що чекає ринок нерухомості у вересні та до кінця року – думка експертів

«Ми вважаємо, що державна іпотечна програма потенційно може стати рушієм розвитку не лише банківського сектору, а й ринку нерухомості. Насамперед, мова йде про пожвавлення як вторинного, так і первинного ринків. Водночас, для ефективного запуску державної іпотечної програми мають бути напрацьовані механізми, які б дали змогу залучити до цієї програми щонайменше 40% всіх комерційних банків», – наголосила фахівчиня.

За її прогнозами до кінця року за державною програмою «Українська мрія» може бути видано до 25 кредитів на придбання житла.

Раніше повідомлялося, що на ринку нерухомості зростає кількість угод, є відкладений попит – дані рієлторів.

Джерело