Реєстрація /

Архітекторам після реформи залишуть право на авторський нагляд

Це передбачено у новому законі.

Рішення залишити майнові права архітекторам — важливий крок для впровадження містобудівної реформи. Так вважає президент Асоціації підприємств-будівельників «Інтергал-Буд» Володимир Зубик, коментуючи поправки до законопроєкту № 5655 по реформуванню містобудівної діяльності від архітектурної спільноти. 

«Впровадження містобудівної реформи потребує дійсно комплексного підходу: надання права архітекторам здійснювати авторський нагляд — це можливість на унікальні архітектурні ландшафти. Сподіваюся, до кінця року Верховна Рада прийме законопроект. Адже у ньому враховані правки всіх учасників ринку, — відзначив Володимир Зубик. — Єдине, що варто додати у даному контексті, так це врегулювати правила вводу об’єктів у експлуатацію за специфічних умов. Наприклад, якщо у проєктної організації немає змоги поставити підпис на фінальних документах».

Експерт пояснює, що на практиці девелопери стикаються з випадками, коли проєкт готовий, але змоги ввести його в експлуатацію немає. Основна причина —  проєктної організації більше не існує, підписувати остаточні документи нікому. Важливо розуміти, як діяти в законодавчому полі за таких умов, адже всі правила формально дотримуються. 

«Переконаний, що не зважаючи на певну відмінність професійних інтересів, всі учасники ринку, зрештою, мають одну спільну мету. — Зауважує Володимир Зубик. — Ми хочемо перетворити наші міста на комфортний, безпечний та естетично досконалий життєвий простір. А тому мусимо знаходити баланс».

Стаття по темі: Оренда квартири в Києві: як не стати жертвою шахраїв і що робити, якщо таке сталося

Раніше повідомлялося, що Україні стануть енергоефективними 1000 громадських будівель.

Джерело