Реєстрація /

Оренда квартири в Києві: як не стати жертвою шахраїв і що робити, якщо таке сталося

На ринку нерухомості можна зустріти багато форм шахрайства з нерухомістю. Ринок оренди квартир в Києві – не виняток. Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua дізнався, як убезпечити себе при оренді квартири.

Види шахрайства на ринку оренди квартир

Щоб не стати жертвою шахраїв, варто пам'ятати про найпоширеніші схеми, якими користуються злочинці. Ці варіанти обману існують не один рік, але кількість ошуканих орендарів не зменшується.

За словами юриста ЮК «Де-юре» Володимира Даніліна, існує кілька типових схем шахрайства на ринку оренди. Найбільш поширені є дві – перша це коли людина не будучи власником здає в оренду нерухомість, яку сам взяв в оренду, друга – коли реальний власник каже що про існування договору оренди нічого не знає і бачить орендаря в перший раз.

У першому випадку для захисту своїх прав – досить укласти договір оренди і перевірити документи - щоб людина, з яким укладається договір дійсно був власником. Багато типових договорів можна знайти на просторах інтернету і різних спеціалізованих сайтах, так само можна звернутися до юриста за консультацією. При зніманні нерухомості через ріелторів або агенції нерухомості - багато хто пропонує свої договори. Але необхідно ці договори читати – часто буває, що це договор не оренди, а надання послуг з пошуку житла для оренди і крім факту передачі грошей більше нічого не фіксують.

Добросовісний володілець чи відмовиться надати свої документи і показати документи на квартиру. Якщо реєстрація нерухомості була після 2012 року, то можна самостійно перевірити хто власник нерухомості, замовивши довідку на сайті Міністерства юстиції України, для чого все-лише потрібно мати електронно-цифровий підпис і невелику суму грошей на банківській картці. Якщо виявиться що людина яка здає житло не власник - це вже привід подумати, що скаже власник коли дізнається що його нерухомість передана в оренду і чи була на те його згода.

Стаття по темі:  Як знайти хороших орендарів: кому довіряти своє житло, а кому – ні

«Друга найбільш поширена схема – коли дійсний власник під різними приводами відмовляється укладати договір. Через якийсь час «забуває» про договір і починає вимагати покинути його нерухомість, аж до виклику поліції. Об'єктивно в такій ситуації знімати нерухомість психологічно складно, але наявність підписаного договору – дозволяє пояснити, що нерухомість знімається і склалися цивільно-правові відносини. В цілому можна сказати що при підборі нерухомості – потрібно перевіряти документи на нерухомість, укладати письмовий договір і фіксувати письмово передачу грошей за договором», – каже Володимир Данілін.

Він також зазначив, що будь-який договір не є абсолютним і є більш витончені форми шахрайства при оренді. Але дотримання мінімальних рекомендацій – вивчення документів на власність і укладення договору – дозволяють захистити себе в відчутною мірою від ризиків потрапити на шахраїв.

Як убезпечити себе від шахраїв

Адвокат ЮК Riyako & Partners Микола Максимов, вважає, що убезпечити себе від шахраїв на ринку нерухомості можна, якщо дотримуватися таких порад:

  1. Для безпечного укладення договору оренди квартири слід обов'язково перевірити оригінал паспорта, ідентифікаційного коду власника нерухомості та правовстановлюючий документ на квартиру. Такі документи не повинні містити сліди виправлень.
  2. Радимо відвідати нотаріуса (або юриста) і зробити витяг з Реєстру майнових прав для перевірки того чи дійсно зазначена особа є власником нерухомості. В результаті такого відвідування ви витратите 100-200 гривень, але забезпечите себе на довгі місяці оренди.
  3. Обов'язково вимагайте, щоб вам показали квартиру до моменту підписання договору оренди. Не погоджуйтеся на задаток, підписання договору в незрозумілому офісі без попереднього огляду об'єкту нерухомості та отримання ключів.
  4. Вимагайте укладення договору оренди в письмовій формі, де будуть чітко вказані терміни оренди і підстави для дострокового розірвання договору. Обов'язково вимагайте від орендодавця розписку про отримання від вас грошей за оренду. Будь-яка сором’язливість з цього приводу недоцільна, в майбутньому пошкодуєте і сплатите за оренду двічі.
  5. При розмові з орендодавцем або ріелтором згадайте про те, що у вас є родичі в поліції або прокуратурі. Така інформація відразу злякає потенційних шахраїв.

Читайте також: Купівля квартири або комерційного приміщення в новобудові: що краще для інвестування?

Що робити, якщо ви стали жертвою шахраїв

Потрібно негайно звертатися до правоохоронних органів, писати заяву про злочин. А далі все залежить від конкретної людини і його наполегливості.

«На жаль, багато хто вважає, що втрачені гроші не є настільки великими, щоб за них боротися - а шахраї отримують почуття безкарності і продовжують далі займатися своїми аферами», – вважає Володимир Данілін.

За словами Миколи Максимова, в разі, якщо кримінальна справа результату не принесе, то слід подумати про подачу позовної заяви проти власника квартири або шахраїв з метою стягнення завданих збитків.

Источник