Реєстрація /

Покупці житла відучують забудовників і архітекторів від «халтур»

Попри обмежені ресурси, покупці квартир віддають перевагу комфорт-класу.

Починаючи з 2014 року на первинному ринку житла Києва відбуваються позитивні зміни, які полягають у тому, що через конкуренцію кількість «халтур» зі сторони архітекторів і забудовників зменшується. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Олександр Попов, директор архітектурної компанії «Архіматика».

«Впродовж 2013-2015 років співвідношення на ринку новобудов змінилося, але не так, як би мало бути згідно з «підручниками». Так, впродовж цього періоду покупець збіднів в півтора, а то і в два рази, тобто для нього квадратні метри, де-факто, подорожчали вдвічі. Як би мав на це відреагувати ринок? Частка бізнес-класу мала б зменшитися (частина покупців мала б перейти у комфорт-клас), комфорт-клас залишитися на том у ж рівні (відтік покупців з комфорт-класу в економ- мали б перекрити покупці, які «прийшли» з бізнес-класу), а економ-клас вирости. Але реальна картина інша. Бізнес-клас, справді, зменшився, але разом з цим зменшилася частка і економ-класу, а от комфорт-клас виріс. Це свідчить про те, що попри не найкращу економічну ситуацію і падіння рівня доходів, люди все одно десь знаходять ресурси і прагнуть кращої якості життя. Так, для бізнес-класу зовсім не вистачає коштів, але в комфорт-класі вже появляється та пропозиція житла, яка приваблює покупців і вони готові пожертвувати, наприклад, квадратними метрами, купивши меншу квартиру комфорт-класу, замість більшої з сегменту «економ». Це тренд, який йде наперекір економіці і правилам, а тому це дуже потужний тренд», – вважає архітектор.

Нагадаємо, що за даними ІАП «Столична нерухомість», в минулому місяці на ринку новобудов Києва об’єкти комфорт- і бізнес-класу були представлені в рівних частках.