Реєстрація /

В Чорнобильській зоні збудують залізничну колію

Це дозволить вивозити відпрацьоване ядерне пальне.

В Чорнобильській зоні відчуження, збудують ділянку залізничного полотна між існуючою лінією Вільча – Янів та будівельним майданчиком Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Відповідний контракт укладений між державним підприємством «Енергоатом» та компанією «Укренергомонтаж», яка вже багато років виконує роботи в Чорнобильській зоні.

«На виконання цього проекту нам дали 14 місяців. Зараз йде підготовчий процес, а за місяць ми зможемо приступити безпосередньо до будівництва шляхів. Загальна довжина нової гілки складе 5 кілометрів 800 метрів», – розповів Михайло Бородавко, генеральний директор ПрАТ «Укренергомонтаж».

По новій ділянці в ЦСВЯП відвозитимуть відпрацьоване паливо з діючих українських атомних електростанцій. Сьогодні ця проблема постає особливо гостро, оскільки після розриву економічних відносин з Російською Федерацією, куди паливо відправляли на зберігання в попередні роки, вітчизняні АЕС ним переповнені.

Нова під'їзна колія до майбутнього сховища, яке розташується поблизу села Буряківка, пройде від ділянки між станціями Янів і Шепеличі, які належать до гілки Овруч – Чернігів. Лінія Вільча – Янів, що проходить по цьому шляху, довгі роки не експлуатується і перебуває у напівзруйнованому стані: станції занедбані, залізничне полотно частково розібране. Тому в майбутньому для забезпечення залізничного сполучення з ЦСВЯП необхідно буде також реконструювати і цю ділянку.

Нагадаємо, наприкінці минулого року ЧАЕС накрили захисною аркою.