Реєстрація /

У київській новобудові запобігли захопленню 52 квартир

Незаконно хотіли оформити право власності.

Міністерство юстиції України скасувало рішення про перереєстрацію прав власності на 52 квартири в невведеному ще в експлуатацію житловому будинку по вул. Харківське шосе, 15-А, в Дніпровському районі Києва.

Як повідомляється, дії нотаріуса, що здійснив перереєстрацію, могли бути здійснені на підставі підроблених і неперевірених документів.

Рішення прийнято комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін'юсті.

Як зазначила член комісії Єлизавета Макогон, 30 грудня 2016 року в міністерство надійшла скарга від ТОВ «Класика будівництва», що виступає замовником будівництва житлового будинку по вул.Харьковское шосе, 15-А, у Києві, на незаконні дії приватного нотаріуса, державного реєстратора Оксани Буряк.

За словами Макогон, рішеннями нотаріуса до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно було внесено записи, відповідно до яких права власності на квартири в зазначеному житловому будинку були перереєстровані на дочірнє підприємство (ДП) «ТБС» (Київ).

Дії нотаріуса могли бути здійснені на підставі підроблених документів, наданих третіми особами. Крім того, нотаріус не мав законодавчих підстав для перереєстрації прав власності на об'єкт, який не введений в експлуатацію.

«Нотаріус порушила норми чинного законодавства, оскільки під час здійснення перереєстрації нерухомості вона повинна перевірити, чи введений будинок в експлуатацію. Відповідно, він зобов'язаний був би зажадати документи з архівних реєстрів, перевірити їх справжність та після цього здійснювати реєстраційні дії, що не було зроблено», – сказав начальник юридичного відділу фірми «Ювіто», Петро Сергєєв.

Комісія одноголосно прийняла рішення задовольнити скаргу ТОВ «Класика будівництва» у повному обсязі.

Крім того, комісія назавжди анулювала Оксані Буряк доступ до державного реєстру, а також вимагатиме анулювання її дозволу на нотаріальну діяльність.

Раніше повідомлялося, що нотаріуси заявляють про регулярні незаконні дії у Держреєстрі.