Реєстрація /

У підземні переходи Києва міська влада хоче залучити більше коштів

Існуючі договори з інвесторами переглянуть.

КМДА має намір переглянути умови інвестиційного конкурсу щодо утримання підземних переходів та зробити його значно вигіднішим для міста. Зокрема, міські служби перевірятимуть акти виконаних робіт та реальну вартість інвестицій. Про це розповів перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

«В інвестиційному договорі сказано, що за пʼять років інвестори повинні вкласти в 238 переходів Києва всього 52 млн грн. Це дуже мало. Але формально вони виконують умови договору з містом, так що у нас немає причин його розривати. Тепер ми хочемо підписати додаткову угоду до договору, яка зобовʼяже міські структури перевіряти реальну вартість інвестицій, вкладених у міське майно. Наразі інвестор може відремонтувати перехід і просто надіслати нам папір із взятою «зі стелі» сумою. Але ми добиваємося, щоб співробітники КМДА мали можливість перевіряти акти виконаних робіт. Також ми хочемо, щоб були компенсовані ті суми, на які раніше були завищені виконані роботи. Якщо інвестори відмовляться, ми будемо розривати з ними договір, незважаючи на судові ризики», – повідомив Геннадій Пліс.

Він нагадав, що відповідні договори з інвесторами підписано у 2012 році на пʼять років. Незабаром буде проведено новий конкурс із вигіднішими для Києва умовами. Крім того, затвердження деяких вигідних доповнень до цього документу столична держадміністрація домоглася торік. Наприклад, змінила пункт, за яким прибирання сміття вважалася інвестицією, а не витратами на утримання переходу.

Нагадаємо, що реконструкцію підземного переходу на Хрещатику має провести інвестор, який вкладає кошти у реконструкцію ЦУМу.