Реєстрація /

Реєстрацію декларацій при будівництві деяких об'єктів хочуть скасувати

Нововведення можуть торкнутися об'єктів I-III категорії складності.

Верховна Рада хоче скасувати реєстрацію декларацій забудовників при будівництві об'єктів I-III категорій.

Проект закону, який передбачає внесення низки змін до законодавства для удосконалення державного регулювання у сфері будівництва.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту закону, передбачається внесення змін до закону «Про регулювання містобудівної діяльності» з метою скасування процедури реєстрації органами Державного архітектурно-будівельного контролю декларацій забудовників при будівництві і введенні в експлуатацію об'єктів I-III категорій складності.

«Існування процедури реєстрації декларації не є обгрунтованим – орган ДАБІ зобов'язаний перевіряти лише формальні вимоги до декларації, не здійснюючи при цьому перевірку об'єкта будівництва», – наголошується в пояснювальній записці до документа.

Крім того, проектом закону пропонується ввести необхідність отримання органами ДАБІ судового рішення для зупинки підготовчих або будівельних робіт на об'єктах, тоді як в рамках існуючого законодавства зупинка будівельних робіт на об'єктах здійснюється на підставі розпорядження органів ДАБІ.

Законопроектом також пропонується змінити вимоги до осіб, які займаються розробкою проектної документації та здійсненням нагляду в сфері будівництва. Зокрема, передбачається виключення можливості здобуття освітньо-кваліфікаційного сертифіката архітектора особами, які не мають вищої профільної освіти.

Раніше повідомлялося, що декларацію про введення об’єктів в експлуатацію спростили.