Реєстрація /

Генеральний план не врятує Київ від хаотичної забудови

До вирішення містобудівних питань повинні залучати провідних архітекторів України.

Ухвалення Генерального плану столиці не врятує місто від хаотичної забудови. Щоб вирішити проблему, потрібна принципова позиція керівництва міста в питанні нового будівництва, реконструкції будівель і реставрації пам'яток архітектури.

Також необхідно проводити громадські слухання при прийнятті законопроектів, що стосуються архітектурного проектування, щоб врахувати думку провідних архітекторів України, які знайомі з усіма проблемами галузі та завдяки досвіду, знають, як ці проблеми вирішити.

Таку думку озвучила Ганна Іскіердо, директор проектної компанії «АІММ-ГРУП».

«Ухвалення нового Генплану не матиме істотного значення, оскільки значення має лише практика його застосування. Існуючий містобудівний документ, за словами керівництва Інституту «Київгенплан», не виконувався на 70%. Поки КМДА через органи архітектури та містобудування, а також через Київраду не перестане виносити рішення по будівництву об'єктів в столиці без узгодження з інститутом Генплану, хаотична забудова не припиниться», – вважає експерт.

На її думку, питання з хаотичним будівництвом вимагає термінового вирішення, оскільки вже зараз місто не справляється з проблемами забезпечення населення необхідною кількістю навчальних закладів, реконструкцією і будівництвом інженерних мереж, не кажучи вже від «нівечення» архітектурного вигляду столиці.

«Хочеться вірити, що новий головний архітектор міста, якого повинні вибрати на конкурсній основі і з успішним досвідом роботи, змінить ситуацію в столиці. Також хочеться побачити принципову позицію керівництва столиці в питанні дотримання правил забудови», – зазначає архітектор.

Раніше повідомлялося, що Генплан відправили на доопрацювання.