Реєстрація /

Українцям розповіли, як користуватися Держреєстром

Платна послуга коштує 20 грн.

Міністр юстиції Павло Петренко у своєму Facebook розповів про те, як отримати доступ до Державного реєстру власників нерухомості.

«Якщо раніше ви могли за адресою дізнатися, хто є власником того чи іншого будинку або квартири, то відтепер, ввівши прізвище, ім'я та по батькові будь-якого чиновника, судді, прокурора або свого сусіда, можна дізнатися, який нерухомістю він володіє», – написав міністр.

За його словами, щоб отримати таку інформацію, досить зробити кілька простих кроків. Перш за все, зареєструватися на порталі онлайн-сервісів Міністерства юстиції за адресою https://kap.minjust.gov.ua і увійти у власний кабінет. Потім вибрати потрібну послугу, ввести необхідні дані, і, сплативши дану послугу банківською карткою, отримати запитувані дані. Вартість такої послуги складає всього 20 грн. В даний час можлива ідентифікація на порталі через використання ЕЦП або, надавши паспортні дані та ідентифікаційний номер. А вже незабаром буде введена система ідентифікації через BankID. Це означає, що власники банківських карт зможуть користуватися онлайн-сервісів без необхідності окремої реєстрації.

«Слід зазначити, що ми подбали про збереження персональних даних власників майна. Інформація про їх паспортні дані або ідентифікаційний код не буде видаватися при пошуку. Так само в довідці немає інформації щодо номера будинку та квартири. З іншого боку, завдяки системі авторизації ми повністю забезпечуємо вимогу закону щодо того, що громадянин за запитом Мін'юсту може дізнатися, хто саме цікавився його майном», – сказав він.

Раніше повідомлялося, що в Держреєстрі варто фіксувати всю інформацію про заплановані новобудови.