Реєстрація /

Попит на офіси в Києві зріс

В другому кварталі показники поглинання площ майже в 6 разів перевищили результат аналогічного періоду минулого року.

Об’єм чистого поглинання площ в професійних бізнес-центрах Києва в другому кварталі 2015 виріс і склав 17 тис. 600 кв. м, що майже в шість разів вище за результат другого кварталу 2014 року і на 50% випереджає показник першого кварталу 2015 року. Про це повідомили аналітики компанії JLL (Україна).

Загалом за перше півріччя 2015 р. обсяг чистого поглинання склав 28 тис. 800 кв. м, що майже в п'ять разів перевищує результат аналогічного періоду минулого року, але на 30% поступається показнику перших шести місяців 2013 року.

Ця динаміка в першу чергу пояснюється високим попитом на приміщення класу В на Правому березі і в Центральному діловому районі (ЦДР). Зростання чистого поглинання було, переважно, обумовлене активністю локальних компаній, а також розширенням поточних орендарів.

«Стабілізація валютного курсу в другому кварталі в умовах нинішнього рівня ставок позитивно вплинула на попит на офісні приміщення. При цьому ми спостерігаємо серйозне перевищення обсягу договорів над обсягами чистого поглинання, що характерно для ринку в умовах трансформації. В цей час велика частина транзакцій пов'язана не з розширенням діяльності чи появою нових гравців на ринку, а з необхідністю оптимізації умов оренди, зокрема, з продовженням договорів, зі зміною їх умов і переїздами компаній», – розповіла Олександра Глобіна, керівник відділу офісних площ компанії JLL (Україна).

В структурі попиту, як і раніше, превалюють гравці IT-сектору (39% від попиту першого півріччя) і виробничі компанії (38%). Якщо в першому кварталі 2015 р. найбільший попит з боку виробничих компаній був представлений в першу чергу сектором FMCG, то у другому кварталі – сільськогосподарськими компаніями.

Нагадаємо, що девелопери не поспішають вводити в експлуатацію нові бізнес-центри.