Реєстрація /

Скандальна забудова на Подолі порушує цілу низку норм

Київська влада в судах вимагає демонтажу.

Про те, чому будівництво на Нижньому валу 27-29 – одне з найскандальніших у Києві, а будинок не може в такому вигляді, як є бути введений в експлуатацію ІАП «Столична нерухомість» розповів Юрій Храпай, адвокат, який представляє Київраду у судових справах про приведення до відповідності проекту будівництва на Нижньому Валу 27-29.

«За цією адресою будувався і вже практично збудований офісно-житлово-торгівельний центр. Історія там така: перший проект по цьому будівництву 2007-2008 років передбачав у фасадній частині, яка виходить на Нижній вал будівництво 4-5 поверхового будинку з мансардним поверхом і каскадне будівництво в глибину кварталу до 8 поверхів. Такий проект було погоджено з управлінням охорони культурної спадщини КМДА і управлінням архітектури, але потім забудовник скоригував проект, не узгодивши його з жодною з необхідних структур і не отримавши відповідних дозволів на будівництво в цій охоронній зоні, і збудував 13-поверхову будівлю з прибудовою ще 14 поверху. Цим самим було порушено цілу низку норм.

По-перше, цей об’єкт знаходиться в історичному ареалі Києва, де висотність будівель обмежена 27 метрами, а зараз там вже збудовано 55 метрів. Окрім того, будівництво в цій зоні потребує погодження проекту і видачу дозволу зі сторони Міністерства культури та управління охорони культурної спадщини КМДА. Забудовник цих дозволів не має. Тобто жодної необхідної документації по новому проекту нема, а об’єкт будується з суттєвим порушенням будівельних норм і правил, які діють в Україні. Зокрема, кілька постанов Кабміну, низку розпоряджень, постанов та інших документів КМДА. Тому в судах Київрада вимагає у забудовника привести цю будівлю до вигляду, який передбачав перший проект, тобто демонтувати зайві поверхи», – зазначив адвокат.

Раніше повідомлялося, що знесення незаконних будівель чи їх частин вимагають і активісти.