Реєстрація /

В Україні збудували перший мультикомфортний будинок

Архітектор обіцяє, що проживання у ньому буде комфортним, а затрати на обслуговування – невисокими.

В Україні появився перший серійний мультикомфортний будинок. Його збудували у селі Микуличі в 20 км від Києва. Про особливості та іноваційність цього будинку ІАП «Столична нерухомість» розповів Олександр Кучерявий, архітектор проекту Optima House.

«Оскільки нашою концепцією «будинок як продукт», який можна продавати, запустивши у серійне виробництво, ми намагалися знайти оптимальні рішення, виходячи з 5 важливих факторів: комфорт проживання, енергоефективність, вплив на оточуюче середовище, вартість будівництва, термін будівництва.  

Комфорт проживання визначається температурою і якістю повітря в домі. Ми гарантуємо, що взимку в цьому будинку буде завжди більше 21 градуса, а влітку менше 24 – це найкомфортніші температури зимою і влітку. Щодо якості повітря, то людям часто важко його оцінити. Але дослідження науковців довели, що дуже комфортним є повітря, в якому показник концентрації частин СО2 на мільйон (ppm) не перевищує 400. Такий показник – на природі, де поруч дерева і не їздять автомобілі. На вулицях міст цей показник складає 500-600 ppm, у закритих приміщеннях він різко виростає і при досяганні позначки 900 ppm негативно впливає на самопочуття людини – втома, сонливість, зниження концентрації. У нашому будинку цей показник менший 900 ppm. Також на комфортність впливає кількість природного освітлення. У нашому будинку коефіцієнт природнього освітлення – 3-5%, що є оптимальним для здорової життєдіяльності. Це забезпечується завдяки тому, що кількість вікон в будинку – 31,5% відносно всієї площі будинку.

Енергоефективність. Стандартний будинок в Україні співвідносний з нашим за площею і без газопостачання, як наш, побудований за нормами і без систем охолодження (які потім все одно поставлять) споживає понад 20 тис. кіловат годин в рік. В нас цей показник буде менший на 65% і складе близько 8 тис. кіловат годин в рік. Ми знизили енергоспоживання зокрема і завдяки тому, що встановили сонячні колектори, тож частину енергії можемо брати «нахаляву».

Вплив на оточуюче середовище. Викиди CO2 у нашого будинку – менше 7 кг на 1 кв. м в рік, що є втричі менше викидків у сучасних будинках такого типу. Кількість води, яка споживається у нас зменшена на 25%. Не менше 30% матеріалів, використаних при будівництві будинку, згодом будуть перероблені і зможуть заново використовуватися як будматеріали.  

Доступність. Для нас важливим було зробити цей будинок не лише комфортним і енегргефективним, а й доступним. Відтак, його вартість складає 1000 доларів за квадратний метр – з внутрішнім оздобленням, комунікаціями, обладнаним санвузлом і ванною, а термін будівництва – 120 днів», – зазначив архітектор.

Раніше повідомлялося, що головним критерієм при виборі будинку має бути комфортність проживання у ньому.