Реєстрація /

Штрафи, сплачені забудовниками, хочуть направити на підвищення зарплатні інспекторам

Це може скоротити корупцію.

Заробітна плата інспекторів, які працюють в сфері держархбудконтролю, має бути суттєво вищою, ніж та, яка існує на сьогоднішній день. В Києві вона повинна сягати 8 тисяч гривень. Таку думки висловив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Максим Мартинюк.

«Зарплата інспекторів – дуже велика проблема. Навіть до скорочення бюджетного фінансування вона не вирізнялась великим розміром – інспектор отримував 2-2 тис. 500 грн. А спокуси, які стоять перед інспекторами набагато перевищують їх місячну зарплату. Після скорочення фінансування фонд оплати праці впав ще більше – до 400-600 гривень на місяць. Через це в інспекторів – неповний робочий день, вони знаходяться по півмісяця у відпустках за свій рахунок», – говорить голова ДАБІ.
За його словами, сьогодні завдання максимум – знайти механізми для збільшення зарплат без додаткових затрат з бюджету. 
«Наприклад, нам могли б залишати частину з накладених штрафів для зарплатного фонду. Адже результатом кожної третьої перевірки стають штрафні санкції. Як правило, забудовники судяться через них, але в цілому ми програємо не більше 30% судів», – сказав Мартинюк. 

Раніше повідомлялось, що ДАБІ планує перевірити три скандальні новобудови в Києві.