Реєстрація /

Проблему довгобудів можна вирішити за допомогою будкомпаній повного циклу

Більше шансів бути добудованих у довгобудів в центрі.

Проблему довгобудів можна вирішити, залучаючи до завершення будівництва «заморожених» об'єктів, будівельні компанії повного циклу.

Про це повідомила директор компанії «АІММ-ГРУП» Ганна Іскіердо.

Київська влада заявила про плани вирішення питання з довгобудами в столиці, але знайти інвесторів в нинішній економічній ситуації буде досить складно. Водночас, державні преференції і співпрацю з великими забудовниками, які мають у своїй структурі підрядні організації, може зрушити проблему з «мертвої точки».

«Щоб ввести в експлуатацію довгобуд, потрібно виконати ряд складних технічних робіт і мати достатньо фінансових можливостей. Тому цікавими можуть бути такі об'єкти крупним компаніям, які будують «під ключ». Наявність в структурі генпідрядних організацій в середньому «економить» порядка 20% бюджету будівництва, що в ситуації з довгобудом може бути вагомим аргументом», – вважає експерт. 

За її словами, найбільше шансів бути добудованими у «заморожених» об'єктів, до яких підведені інженерні мережі, і вони розташовані в центральній частині міста. Вирішальним фактором є відсоток проданих площ довгобуду. Щодо цих цифр багатьом довгобудам не судилося бути добудованими.
«Вартість проектних робіт та будівництва для об'єктів, які простоювали роками, може становити від 20 до 50% більше вартості схожого за характеристикою новобуда. Але за рахунок преференцій міської влади, гарного розташування об'єкта, раціональних проектних рішень подорожчання може бути істотно зменшено», – стверджує експерт.

За даними «АІММ-ГРУП» в Україні близько 6% будівельних компаній є компаніями повного циклу.

Раніше повідомлялось, що довгобуди пропонують передати в комунальну власність.