Реєстрація /

Києву терміново потрібна програма енергоефективності

Столиця зможе економити мільйони.

Одним з першочергових завдань нової київської влади має бути реалізація програми енергоефективності столиці. Це дозволить суттєво економити бюджетні гроші і зробити місто більш комфортним для проживання. Таку думку озвучила Ганна Іскіердо, директор компанії «АІММ-ГРУП». 

«Місту потрібна заміна всіх теплових мереж на попередньоізольовані труби з метою зменшення тепловтрат. На даний момент тепловтрати старих мереж складають до 30% від потужності, що генерується. Практично в кожному будинку радянської будови стоїть індивідуальний тепловий пункт (ІТП) елеваторного типу, при заміні яких на нові модульного типу з регуляцією температури теплоносія щодо зовнішньої температури повітря і установкою теплових лічильників на вводі в будинок, призведе до економії від 10 до 50% енергоспоживання за весь опалювальний період», – говорить експерт. 

Також планомірна заміна ламп розжарювання систем вуличного освітлення та місць загального користування на сучасні led-лампи, зменшить витрати електрики на 25% і більше. Можна також впровадити систему едіноразових знижок мешканцям на оплату за споживання тепла за 1 опалювальний період за заміну всіх віконних конструкцій квартири, відповідних нормативам. 

«Утеплення будівель радянського періоду, особливо панельних будинків, приведення коефіцієнта теплопровідності огороджувальних конструкцій до діючих нормативів допоможе в майбутньому економити мільйони гривень. Необхідно також створення енергетичних паспортів всіх будівель міста. Потрібна програма, згідно з якою мешканці будуть мати право заміни віконних і дверних конструкцій тільки відповідно з енергетичним паспортом будівлі під контролем експлуатуючої організації. А у випадках заміни, ремонту або реконструкції покрівлі обов'язкове її утеплення», – говорить Іскіердо. 

Потрібні також пільги підприємствам за оренду землі при проведенні енергоефективної модернізації будівель пропорційно зменшеному енергоспоживанню. Створення незалежної служби енергонагляду з виявлення порушень програми підвищення енергоефективності міста та правомірному використанню пільг згідно даної програми. Це допоможе економити бюджетні гроші в майбутньому і інфрачервоне сканування будівель в момент введення в експлуатацію на предмет відповідності заявленому енергетичного паспорту, а також подальше планове трирічне повторне сканування з метою виявлення порушення теплотзоляціонних властивостей будівель в процесі експлуатації. Києву потрібна також установка в громадських будівель безконтактних сантехприборів з сенсорним управлінням з метою поліпшення санітарної гігієни та економії споживання води. 

«Створення програми Green point щодо визначення проектів з використанням підвищеної енергоефективності будівель, використання в проектах передових систем енергозбереження допоможе зробити суттєвий крок вперед столиці України. Місто в свою чергу повинно надати замовнику преференції у розгляді проекту позачергово на міській сесії, безкоштовне узгодження всієї дозвільної документації, а також скорочені строки даних узгоджень і шефський супровід на всьому етапі реалізації проекту. Допомога міста повинна бути прямо пропорційна зібраним балам проектом. Замовник в свою чергу буде більш мотивований у застосуванні нових технологій енергозбереження, інноваційного дизайну і зможе скоротити терміни реалізації проекту в два рази», – вважає Ганна Іскіердо.

Раніше повідомлялось, що ЄС дасть гроші на енергоефективність.