Реєстрація /

Права власників квартир і нежитлових приміщень захистять

Прийнято спеціальний закон.

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» про недопущення порушень прав власників квартир і нежитлових приміщень.

Проект закону передбачає добровільне і безкоштовне членство в об'єднанні співвласників багатоквартирного будинку. Воно може бути придбане одночасно з створенням об'єднання при проведенні установчих зборів або ж індивідуально, за умови наявності письмової заяви, в будь-який момент існування об'єднання.

Законопроект говорить: термін для ухвалення рішення про членство в об'єднанні встановлюється статутом і не може перевищувати 10 календарних днів з моменту подачі заяви. Власник вважається членом об'єднання, якщо у встановлений термін він не отримав відмову в членстві. Відмова у прийнятті до складу членів об'єднання має бути обгрунтованою; її можна оскаржити в суді.

Загальні збори об'єднання є вищим органом управління, і його рішення повинні бути оприлюднені способом, встановленим статутом. Вищим виконавчим органом об'єднання є правління, до його повноважень належить, у тому числі, прийняття рішень про прийняття (відмову в прийнятті) власників до складу членів об'єднання.

Раніше повідомлялось, що реєстрацію права власності в сільській місцевості спростили.