Реєстрація /

Забудовникам цікаві поки довгобуди тільки в центрі Києва

Відновити будівництво можуть на об'єктах, які простоюють кілька років.

Довгобуди в центрі столиці і в районах наближених до центру можуть зацікавити забудовників, після стабілізації ситуації в країні. Таку думку озвучила архітектор Ганна Іскіердо.

За її словами, з технологічного боку, майбутнє може бути у об'єктів, будівельні роботи на яких завершені на більш, ніж на 80% і «віком» не більше двох років. Також потенційно майбутнє є і у об'єктів, побудованих не більше, ніж на 50% і «віком» більше двох років.

«Якщо говорити про об'єкти, які практично добудовані, то висока стадія будівництва і всього кілька років простою дозволяє завершити їх будівництво з невеликими витратами. У свою чергу, друга вище зазначена категорія довгобудів, цікава тим, що такі об'єкти можуть бути знесені і на їх місці можна побудувати новий об'єкт. Добудовувати довгобуд на низькій стадії будівництва, каркас якого кілька років піддавався негативному впливу навколишнього середовища – немає сенсу, простіше знести і побудувати новий», – говорить архітектор.

За її словами, висока вартість землі та її дефіцит в центральних районах стане причиною звернення уваги на «перспективні» довгобуди, тобто ті, які економічно вигідно добудовувати.

«Щоб почалися реальні дії по відношенню до довгобудів, необхідно і законодавче рішення даної проблеми. Для цього забудовник повинен точно розуміти, який механізм передачі в його власність об'єкта, умови завершення робіт з будівництва. Також необхідно визначити, як оформити відносини з інвесторами, які купили квартири в недобудові. Адже останні купували житло за цінами, актуальним кілька років тому», – каже вона.

Що стосується «заморожених» об'єктів у спальних районах, то шанси на їх добудову в найближчі 10 років, практично рівні нулю.

Раніше повідомлялось, що добудовувати довгобуди повинні органи влади.