Реєстрація /

За скільки реально орендувати квартиру в Києві

У серпні та вересні очікується підвищений попит на оренду житла в столиці

Перед осіннім ажіотажним попитом на оренду квартир в Києві портал столичної нерухомості 100realty.ua зробив огляд реальних цін на орендоване житло в столиці. Ріелтори прогнозують сезонний стрибок цін на оренду нерухомості в Києві перед початком навчального року у вищих навчальних закладах і сплеском ділової активності. В останні дні серпня і першу декаду вересня квартири в нижньому ціновому сегменті будуть здаватися протягом декількох годин, власники більш дорогих об'єктів знайдуть своїх мешканців за 2-3 дня (в огляд не включені квартири преміум-сегемента).

Найдешевші райони для оренди в квартири в Києві

Традиційно вигідні пропозиції на ринку оренди житла в Києві представлені в Деснянському, Святошинському і Дарницькому районах. У житлових масивах, де немає станцій метро в пішої доступності, також є великий вибір квартир в нижньому і середньому ціновому сегменті.

Станом на серпень 2018 року розцінки на оренду квартири в Києві стартували від 4500-5000 грн за місяць (з додатковою оплатою комунальних послуг). За таку суму орендарі насилу знайдуть однокімнатну квартиру далеко від метро, з недорогим ремонтом і мінімальним набором зручностей.

Стаття по темі: Як підготувати квартиру для оренди в Києві: 3 поради для власника

Треба бути готовим завезти в таку квартиру меблі, провести Інтернет, домовиться з господарями про можливе встановлення додаткової побутової техніки – бойлера, пральної машини, холодильника і іншого. Ці витрати орендарям доведеться взяти на себе (з правом забрати техніку після закінчення терміну оренди) або ж домовитися з власниками про включення витрат в майбутню орендну плату.

Оренда двокімнатних квартир, які підходять для поселення для сім'ї з 1-2 дітьми або ж для 2-3 студентів, коштує від 7500-8000 гривень у віддалених від центру районах Києва. За таку суму орендарі отримають голі стіни або ж ремонт, зроблений 10-15 років тому, із застарілими меблями і без сучасної побутової техніки. Реальні розцінки на оренду квартири з двома кімнатами і гідними умовами життя починаються від 9000 грн/міс.

Оренда квартир в Києві біля метро

Прилегла станція метро в Києві підвищує орендні ставки на квартири мінімум в півтора рази. Довгострокова оренда однокімнатної квартири в таких районах, як Оболонь, Позняки, Осокорки, Голосієво обійдеться від 300 дол/міс, не включаючи комунальні послуги. Орендувати комфортабельну двокімнатну квартиру неподалік від метро – означає бути готовим щомісяця віддавати господарям від 11-12 тисяч гривень щомісяця.

Стаття по темі: Житло як інвестиція: 25% квартир в Києві купують для здачі в оренду

Квартири в цих та інших районах з розвинутою інфраструктурою, зручними транспортними розв'язками, великим вибором шкіл, дитсадків, кафе і магазинів давно стали об'єктами інвестування – їх викуповують для ремонту і подальшої здачі в оренду. Орендувати дешеву квартиру недалеко від метро нереально: власники житла наполегливо тримають ціну і не готові до торгу.

Оренда квартир в центрі Києва

Центр Києва масово представлений пропозиціями з оренди квартир в нових житлокомплексах, а також в будинках старої споруди, проте з якісним ремонтом. Діапазон цін на орендне житло в центральних районах Києва дуже великий. Розбіг цін на оренду однокімнатних квартир – від 10 до 22 тисяч гривень на місяць. Є дешевше, але якість життя в таких квартирах буде мінімальною.

Орендувати квартиру в центрі Києва варто тим, хто хоче витрачати мінімум часу, щоб дістатися на місце роботи або навчання. Крім дорогої оренди, історичний центр столиці відрізняється високими цінами в магазинах, місцях відпочинку. Автомобілістів чекають хронічні затори, складності з паркуванням, завищена вартість послуг СТО, автомийок, шиномонтажу.

Скільки коштує комуналка при оренді квартири в Києві

Всі договори про оренду включають в себе додаткові виплати за комунальні послуги. Більшість власників житла розраховують вартість ЖКП, грунтуючись на показаннях лічильників води та електроенергії, в нових будинках – часто-густо є й лічильники тепла. «Нульові» показники лічильників фіксуються в договорі про оренду квартири в Києві, після чого щомісяця розраховується вартість послуг. Після останнього підвищення тарифів на «комуналку» в Києві суми в платіжках знову зросли.

Комунальні послуги за однокімнатну квартиру в Києві будуть обходитися орендарям 600-900 гривень в теплу пору року і 900-1400 грн в осінньо-зимовий період, коли до базових цифр в рахунках додасться вартість опалення. Комунальні послуги для двокімнатної квартири стартують від 900-1100 гривень з квітня по жовтень і виростуть до 1500-2200 гривень в опалювальний сезон (точна сума залежить від опалювальної площі).

Платіжка на сплату опалення в Києві
Сплата рахунків за «комуналку» – незмінний супутник оренди житла в Києві

 

Ще більше доведеться платити орендарям житла в новобудовах і будинках, зведених після 2005-2006 років. У більшості ЖК, введених в експлуатацію за останні 10-12 років, комунальні послуги надає обслуговуюча організація, запропонована забудовником. Розцінки за ЖКП будуть вище, ніж в будинках комунальної форми власності, особливо тарифи на утримання будинку та прибудинкової території.

У підсумку, орендарям житла в Києві слід приготувати до сплати мінімум 6000 гривень за квартиру з мінімальним комфортом і далеко від центру та ліній метро. Житло недалеко від станції метро в гарних житлових масивах стартує від 8000-10000 гривень на місяць, додатково доведеться оплачувати комунальні послуги.

Источник