Реєстрація /

Що зміниться з 1 вересня в Україні: зросли пенсії та мінімальна зарплата, нові вимоги до банків, замість «пакету малюка» дадуть гроші

Також з 1 вересня в Україні учні почнуть відвідувати школи за новими правилами, які диктує карантин

З 1 вересня 2020 року в Україні за рішенням Верховної Ради і Кабінету міністрів змінилися ряд соціальних виплат – зростуть пенсії та підвищується мінімальна заробітна плата. Президент України Володимир Зеленський вже підписав ухвалені закони, які регулюють виплати населенню з 1 вересня 2020 року.

Перелік того, що зміниться з 1 вересня в Україні довгий: крім пенсій і «мінімалки» змінюються оклади лікарів, правила перетину кордону з Білоруссю, правила роботи шкіл, вимоги до інформації банків про кредити і депозити, а також починається монетизація «пакету малюка».

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua зібрав ключові зміни з 1 вересня 2020 року в Україні.

Що зміниться з 1 вересня в Україні

Мінімальна заробітна плата з 1 вересня 2020 року

Мінімальна заробітна плата з вересня збільшиться з 4 723 гривень на місяць до 5000 гривень (зростання на 5,9%).

Співвідношення між розмірами посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС та мінімальною зарплатою, що склалося в поточному році, збережеться – 44,5%.

За словами президента України Володимира Зеленського, з 2021 року мінімальна зарплата в Україні зросте до 6 тисяч гривень, а протягом 2021 – до 6,5 тисяч гривень.

Яка буде пенсія з 1 вересня 2020 року

З 1 вересня в Україні збільшаться пенсії у 1,5 млн пенсіонерів, які отримують мінімальні виплати. Радник міністра соціальної політики Микола Шамбір пояснив логіку уряду: «Сума буде невелика, і охоплене кількість людей – невелика. Десь на 1,5 млн пенсіонерів вплине підвищення заробітної плати».

З 1 вересня в Україні «на 40% від мінімальної зарплати буде мінімальна пенсія для осіб», яким виповнилося 65 років.

Читайте також: Нові умови оренди офісів в Києві: що вигідно орендувати і як торгуватися восени 2020 року

Нові правила перетину кордону з Білоруссю з 1 вересня

Українці з 1 вересня повинні будуть в'їжджати на територію Білорусі за паспортами для виїзду за кордон. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабінету міністрів.

Громадян України, які після 1 вересня 2020 будуть знаходитися на території Білорусі без закордонних паспортів, при поверненні в Україну прикордонники пропускатимуть за внутрішніми паспортами.

Жителі прикордонних районів України зможуть і далі користуватися чинним режимом поїздок до Білорусі в місцевих пунктах пропуску за внутрішніми паспортами і свідоцтвами про народження (для осіб у віці до 18 років).

Як зміниться оклад лікарів з 1 вересня 2020 року

Кабінет міністрів встановив доплату у 70% до окладу лікарів. Так, з 1 вересня доплати до зарплати медичним та іншим працівникам установ охорони здоров'я встановлюються в розмірі 70% від посадового окладу, визначеного за чотирнадцятим тарифним розрядом єдиної тарифної сітки, фахівцям із базовою вищою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей – в розмірі 50% мінімальної зарплати, молодшим медсестрам – в розмірі 25% мінімальної зарплати.

Зарплата лікаря з 1 вересня в середньому зросте на 3,5 тис. грн, середнього медичного персоналу – на 2,5 тис., а молодшого медичного персоналу – на 1250 грн.

Читайте також: Чому вигідно купувати квартири у забудовників після карантину: які знижки і пропозиції для покупців

Нові вимоги до реклами банків з вересня 2020 року

З 1 вересня запрацюють нові вимоги до реклами банків, а також калькулятори для розрахунку витрат за користування кредитами. Як відзначають в Нацбанку, на сайтах повинна з'явитися достовірна і актуальна інформація про депозити та кредити, їх вартість, умови та ризики, яка не буде вводити клієнтів в оману.
Банки повинні будуть вказувати реальну річну ставку по кредиту, наявність додаткових послуг та їх вартість для клієнта. Крім того, банки зобов'язані вказувати термін послуги, орієнтовну загальну вартість кредиту, періодичність погашення кредиту, попередження про можливі наслідки в разі прострочення виплат по кредиту, умови дострокового зняття грошей з депозиту й інше.

На сайтах банків повинні запрацювати калькулятори, за допомогою яких можна розрахувати витрати за користування споживчим кредитом або доходи від розміщення коштів на депозит. Нові вимоги стосуються теле– та радіореклами, реклами на білбордах і на інтернет–банерах.

З 1 вересня змінюються вимоги до роботи шкіл

Міністерство охорони здоров'я змінило вимоги до роботи шкіл з 1 вересня. Вхід до навчального закладу і пересування ним будуть можливі тільки в масці або респіраторі, але учням 1–4 класів дозволено пересуватися школою без них. Під час занять маски і респіратори можна не використовувати. Викладачам у «помаранчевій» зоні карантину рекомендують носити захисні щитки для обличчя, а в «жовтих» і «зелених» – дотримуватися дистанції.

На вході у всіх школах повинні бути дозатори й антисептики. Крім того, учні та педагоги повинні мити руки після кожного уроку. Персонал закладу допускається до роботи після безконтактної термометрії. З температурою понад 37,2° С або ознаками ГРЗ співробітник не допускається до закладу.

МОЗ заборониоло організацію харчування за типом «шведського столу» і самообслуговування, а також роботу питних фонтанчиків.

Якщо в одному з класів зафіксують випадок зараження коронавірусом, то весь дитячий колектив повинен пройти самоізоляцію.

Читайте також: Шахраї на ринку нерухомості: як убезпечити себе в 2020 році

Гроші замість «пакета малюка»

З 1 вересня починається реалізація проекту «Монетизація одноразової натуральної допомоги «Пакет малюка» в 2020–2021 роках». Згідно з рішенням Уряду, в Україні вводиться компенсаційна виплата замість натуральної допомоги «пакет малюка» в розмірі 5000 гривень.

Батькам новонародженої дитини будуть відкривати рахунки зі спеціальним режимом використання та видавати соціальну карту. Батьки дитини можуть звернутися за компенсацією протягом 12 місяців з дати народження дитини і протягом року витратити кошти виключно для придбання дитячого одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, засобів гігієни для породіль.

Источник

Теґи