Реєстрація /

Розрахунок кредиту єОселя на прикладі ЖК в передмісті Києва

Житлові комплекси на мінімальній відстані від столиці доступні за цінами та акредитовані у державній іпотечній програмі.

З 1 серпня програма доступних кредитів на житло єОселя розширює перелік категорій громадян, які можуть отримати пільгові іпотечні кредити на тривалий строк.

Умови для отримання кредитів єОселя

єОселя дозволяє обрати житло практично в будь-якому ЖК, забудовник якого отримав право приєднатися до державної програми. Кредитується придбання квартир в  житловому будинку (крім державної чи комунальної форм власності) або майнові права на квартиру, що будується. Саме це й дозволяє подивитися в бік проєктів від перевірених забудовників.

На початку роботи держпрограми іпотека під 3% була доступна в першу чергу:

  • військовим, працівникам силових структур та членам їхніх сімей,
  • медичним працівникам, фахівцям та професіоналам закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності,
  • педагогам закладів освіти державної та комунальної форми власності,
  • науковим та науково-педагогічним працівникам.

Вимоги до претендентів на єОселю:

  • платоспроможність,
  • не володіють іншим житлом (або мають житло площею менше ніж 52,5 кв.м. плюс 21 кв.м на кожного члена сім'ї, або ж якщо їх  житло ‍розташоване в районі бойових дій чи на тимчасово окупованій території),
  • не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом;
  • не фігурують у санкційних списках.

Вже з наступного місяця межі програми єОселя будуть максимально розширені. З 1 серпня на пільгову іпотеку під 7% річних мають право претендувати:

  • ветерани війни та члени їх сімей;
  • учасники бойових дій;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • інші громадяни України, які не мають власного житла або у власності яких менше ніж 52,5 кв м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв м – на кожного наступного члена сім’ї.

Розміри кредитів та суми виплат

Максимальний строк кредиту 20 років, мінімальний стартовий внесок 20% (проте банк може запропонувати 30%, якщо обране житло за ціною вище встановлених норм).

Держава чітко визначила суми іпотечного кредиту, в межах яких будуть діяти пільгові ставки. Для Києва встановлено найвищий коефіцієнт – 2,5, на який треба помножити середню вартість зведення житла в столиці. В передмістях столиці цей коефіцієнт дорівнює 2. Тобто пільгові іпотечні кредити максимально наближені до реальних цін на ринку новобудов, адже єОселя кредитує придбання житла не старше 10 років (або ж житло, яке будується).

Банки, які надають кредити єОселя, наводять орієнтовні розрахунки за умови придбання двокімнатної квартири в Києві або ж передмісті. Щомісячні виплата для такого варіанту – 8500-14000 гривень в залежності від обраного ЖК та класу житла.

Розрахунок кредиту єОселя на прикладі ЖК «Бургундія»

Житловий комплекс «Бургундія»

Житловий комплекс «Бургундія» розташований в місті Ірпінь та введений в експлуатацію. Іпотека єОселя доступна на готові квартири за умови першого внеску від 20% під  3% річних. В цьому випадку для розрахунку кредиту на житло буде застосовано коефіцієнт 2.

Площа стандартної двокімнатної квартири в ЖК «Бургундія» – 52,94 кв.м та коштує 1,65 млн грн при ціні квадратного метра 31 250 грн.

Скільки доведеться сплатити позичальнику:

  • початковий внесок 20% від вартості – 330 000 грн.
  • сума кредиту – 1 320 000 грн.
  • проценти за весь період кредитування, орієнтовно – 792 000 грн.
  • місячний платіж  – 8 800 грн (тіло кредиту 5 500 грн, відсотки за кредитом 3 300 грн)
  • пільгова відсоткова ставка – 3% річних.

Розрахунок кредиту єОселя на прикладі ЖК «Атмосфера»

Житловий комплекс «Атмосфера»

Житловий комплекс «Атмосфера» будується в місті Вишневе Київської області. Тож для розрахунку суми кредиту буде застосовано коефіцієнт 2.

Станом на літо 2023 року введено в експлуатацію 2 будинки ЖК. Наближається до завершення будівельних робіт та готується до введення в експлуатацію будинок 3. Активно будується будинок 4, а в будинку 5 почалися підготовчі роботи для будівництва. Забудовник Інвестиційна Група «Молодість» пропонує квартири в ЖК «Атмосфера» в рамках програми єОселя за умови першого внеску у 20% та ставки 3% річних.

Для розрахунку візьмемо однокімнатну квартиру площею 38,7 квадратних метрів при ціні 35 250  грн/кв.м. Вартість такого житла – 1 364 175 грн.

  • початковий внесок 20% від вартості – 272 835 грн.
  • сума кредиту – 1 091 340 грн.
  • проценти за весь період кредитування, орієнтовно – 654 804 грн.
  • місячний платіж  – 7 275 грн (тіло кредиту 4 547 грн, відсотки за кредитом 2 728  грн)
  • пільгова відсоткова ставка – 3% річних.

Отже, на ринку житла в передмісті Києва є проєкти, які максимально готові для заселення та водночас пропонують придбання квартир на пільгових умовах. Розширення програми єОселя з 1 серпня дозволить ще більшому колу покупців придбати квартиру в іпотеку, оскільки завдяки державній програмі єОселя, фактичне обслуговування кредиту порівняне по вартості з ціною оренди квартири в новобудові. 

Довідково

Після обрання банку, де буде оформлено іпотечний кредит, покупець також дізнається точну суму додаткових витрат, суми яких встановлює саме банк. До цих витрат відносяться разова комісія за надання кредиту, страхування нерухомого майна (предмету іпотеки), разова послуга оцінювача, разова послуга нотаріуса, комісії банку. Крім цього потрібно сплатити пенсійний збір в держбюджет та адмінзбір для переоформлення права власності у Державному реєстрі речових прав.

Для наведених прикладів і розрахунків разові додаткові витрати складуть приблизно 34-35 тис грн. Страхування житла проводиться щорічно до погашення кредиту.

Источник

Теґи