Реєстрація /

Президента та прем'єра просять купити частину квартир в ЖК банка «Аркада»*

Добудувати житлові комплекси «Еврика», «Патріотики» і «Патріотика на озерах» готовий один з найбільших забудовників Києва – ТОВ «Столиця Груп».

Тільки без підтримки держави це буде зробити складно. Держава може допомогти тим, що посприяє у наданні пільгових кредитів або викупить квартири, що будуються на 3,6 млрд гривень. Тільки при таких умовах будинку можуть бути оперативно добудовані, а сім’ї, які вже вклалися в їх будівництво, отримають довгоочікувані квартири.

Про це відомо з листа громадської спілки «Дирекція з добудови» до президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, пише КиївВласть.

У листі нагадують, що 7 квітня 2021 року було підписано меморандум про вирішення питання добудови столичних житлових комплексів «Еврика», «Патріотика», «Патріотика на озерах» та передачі квартир інвесторам цих трьох ЖК. Документ підписали міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, голова Служби безпеки Іван Баканов, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, київський міський голова Віталій Кличко і представник ТОВ «Столиця Груп».

Для виконання положень меморандуму була створена громадська спілка «Дирекція з добудови». За інформацією ГС «Дирекція з добудови», дефіцит коштів для добудови «Еврики», «Патріотики» і «Патріотики на озерах» становить 3,6 млрд гривень (дефіцит розрахований з урахуванням запланованих надходжень від продажу квартир протягом трьох років).

«У цій ситуації державна підтримка завершення будівництва житлових комплексів має невідкладний характер. Ми звертаємося до вас з наполегливим проханням терміново розглянути всі можливі шляхи надання фінансової допомоги на добудову будинків, які могли б сприяти якнайшвидшому відновленню будівництва», – особливо підкреслено в листі ГС «Дирекція з добудови».

Президента і прем’єра «Дирекція з добудови» попросила розглянути можливість покупки за рахунок держбюджету вільних квартир в ЖК «Еврика» (78,89 тис. кв.м), «Патріотики» (1,86 тис. кв.м), а також 10 % загальної кількості квартир в ЖК «Патріотики на озерах» (165 тис.кв.м).

Викуп вільних квартир за рахунок бюджету, як зазначається в листі, може здійснюватися двома шляхами. Перший – викуп квартир через ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія», яке створено в кінці 2020 роки для впровадження фінансово кредитних механізмів забезпечення громадян житлом. Другий – викуп квартир за бюджетними програмами будівництва житла для військовослужбовців.

В якості додаткового альтернативного варіанту в ГС також просять розглянути можливість надання забудовнику ЖК «Еврика» та «Патріотика» довгострокових кредитів від держбанків під гарантії Кабміну за пільговими відсотковими ставками (не більше 2% річних) і за умови, що джерелом повернення таких кредитів і відсотків по ним будуть 10% надходжень від продажів квартир в ЖК «Патріотики на озерах».

За даними «Дирекції з добудови», на сьогодні недобудованими залишаються 39 житлових будинків зазначених ЖК і ряд об’єктів соціально-побутової та інженерної інфраструктури, в будівництво яких інвестували понад 11 тис. сімей

* стаття опублікована на правах реклами

Источник