Реєстрація /

Попит на квартири в новобудовах Києва виріс через коливання долара

Ринок квартир в новобудовах Києва сегментувався, в різних проектах - різна ситуація з продажами.

Курсові коливання, традиційна осіння активізація попиту відбилися на продажах квартир у новобудовах Києва. При цьому не все так однозначно, в різних проектах – різна ситуація з продажами. Які осінні тенденції, хто купує житло у забудовників і що чекати до кінця року, з'ясовував портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Курс долара та попит на нерухомість

Вплив курсу валют на ринок нерухомості – поза всякими сумнівами. Як тільки долар починає рости, українці поспішають інвестувати валюту в квадратні метри.

«Покупці інвестують в об'єкти, в яких забудовники ще не встигли поміняти гривневі ціни через стрибок курсу долара. В очікуванні девальвації гривні, багато хто купує нерухомість», – говорить Ярослава Чапко, директор City Development Solutions.

«Люди, які мають гривневі накопичення, вкладають їх нерухомість, щоб уберегти свій капітал від знецінення. І навіть більше – заробити на своїй інвестиції шляхом подальшого перепродажу або здачі в оренду», – додає Гліб Шемовнев, прес-секретар корпорації «Укрбуд».

За його словами, в найближчі місяці вартість квартир в Києві однозначно зросте. Утримувати зростання цін девелоперам стає все складніше, особливо за умови підвищенні курсу іноземних валют.

«Курсові стрибки, навіть, незважаючи на те, що будівельні компанії працюють в гривні, впливають на багато речей. Мова не тільки про іноземну продукцію, в якої не має якісних українських аналогів, а й про вартість енергоносіїв, виробництві будматеріалів, логістиці, рівні зарплат і так далі. І за умови прийдешнього підвищення цін, яке за прогнозами учасників ринку може скласти до 10-15%, попит вже починає збільшуватися», – пояснює Шемовнев.

Крім курсових коливань, в компанії Geos активізацію попиту пояснюють початком бізнес-сезону, а також істотним зменшенням кількості нового житла введеного в експлуатацію, ця цифра зменшилася на 30%.

Сегментація ринку новобудов

Незважаючи на девальвацію гривні і зростання платоспроможності українців, про яких кажуть експерти, попит на квартири в одних новобудовах - високий, в інших - мінімальний.

За словами Ярослави Чапко, в деяких новобудовах зниження продажів з початку року склало 20-30%.

«У майже добудованих будинках, з цікавою, інноваційною концепцією або в тих, де пропонують хороші знижки - попит зростає. В інших – продажі впали. Якщо подивитися на ринок в цілому, то в 30% новобудов попит активізувався, а в 70% –- знизився», – констатує експерт.

Стаття по темі: Як зареєструвати право власності на квартиру в новобудові: оформляємо документи, знижуємо ризики

Вона додає, що покупцеві стає цікаво вибирати, розбиратися в особливостях того чи іншого житла. Житловий комплекс перестає бути просто місцем, куди приходять ночувати. В основу нових проектів лягає сім'я як основна цінність. Продумується планування квартири, дозвілля жителів.

За словами Олени Біберової, Генерального директора АН «Благовіст», ринок нерухомості активізувався ще в кінці літа. При цьому про підвищений попит можна говорити щодо об'єктів, які введені в експлуатацію, коли покупець може оформити одночасно право власності на квартиру.

Майже половина угод на ринку новобудов – інвестування в квартири

У столиці багато хто купує квартири на первинному ринку з метою заробити гроші на перепродажу.

Кредитні програми на придбання квартир в новобудовах

«Близько 40% покупців квартир в новобудовах – це люди, які планують заробити на перепродажі після здачі будинку в експлуатацію. У разі якщо продати за суму, яку планував заробити інвестор, отримати не вдасться, квартиру залишають для здачі в оренду», – говорить Ярослава Чапко.

Стаття по темі: В які квартири інвестувати в Києві: новобудови дорожчають, «вторинка» продовжує падіння

«З року в рік можна простежити одну досить стійку тенденцію. Житло в об'єктах з максимально доступною ціною, не дуже наближених до центру міста, частіше придбають безпосередньо для життя. У той час як в центральних районах і об'єктах більш високого класу збільшується число покупців, для яких покупка є інвестицією», – упевнений Гліб Шемовнев.

Покупець – представник середнього класу

Портрет покупця з початку року не змінився. За даними експертів, це в основному люди 25-35 і 35-45 років із середнім рівнем достатку.

«За географічною ознакою серед клієнтів як і раніше найбільше киян - жителі столиці становлять понад половину всіх покупців», – зазначає пан Шемовнев.

Кредитування квартир в новобудовах набирає обертів

Популярність іпотечного кредитування в столичних новобудовах в останні півтора року показує стабільне і впевнене зростання.

«Ще в 2016 році житло в кредит брали менше 1% клієнтів, за підсумками 2017 – 3,5%, а за результатами першого півріччя поточного року – вже 6,6%. Це пов'язано з запуском спільних програм з банками-партнерами, в яких процентні ставки на перші роки кредитування були серйозно знижені. При цьому друга половина року для кредитних угод зазвичай активніше першої. Тому ми очікуємо, що до кінця 2018 року відсоток кредитних угод виросте ще більше. Що ж стосується розстрочки – то її частка залишається практично незмінною. Це все ще найбільш затребувана форма оплати, якою в першому півріччі скористалися 43% клієнтів», – повідомляють в «Укрбуді».

Стаття по темі: Відсотки по іпотеці в 2018 році: рейтинг банків України

У компанії Geos відзначили, що з початку року кількість житла придбаного із залученням позикового фінансування збільшилася на 15-20%. Це пов'язано з поліпшенням умов кредитування і з запуском нових програм з придбання житла в розстрочку без відсотків.
 

Источник