Реєстрація /

Кредит на ремонт квартири в Україні: скільки грошей можна взяти у банків і коли не варто брати позику

Для покупців квартир особливо тих, хто купує житло на первинному ринку, актуальним є ремонт. Якщо є обмежений фінансовий ресурс, то банківський кредит на ремонт квартири може бути можливим варіантом вирішення цього питання.

Як отримати кредит на ремонт квартири в Україні, з'ясував портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Умови надання кредитів на ремонт квартири

Українці можуть одержати споживчий кредит під будь-які цілі, у тому числі на проведення ремонту. Якщо необхідна невелика сума – до 500 тис. грн., такий варіант може бути прийнятним, але більш вигідний варіант – це спеціалізований банківський продукт у вигляді кредиту на ремонт.

Небагато банків видають кредити на ремонт квартири та відсоткові ставки досить високі. У той же час, якщо сім'ї потрібно швидко зробити ремонт і переїхати в нове житло, то кредит може допомогти у вирішенні цього питання.

Щодо умов видачі, то сьогодні такі кредити видають банки «Південний», «Правекс Банк», IdeaBank. Банки висувають низку вимог до позичальника:

  • вік 23-65 років;
  • офіційний дохід має бути від 10 тис. грн. у місяць;
  • максимальний термін кредитування – 20 років;
  • заставою по кредиту може бути нерухомість, авто, земельні ділянки.

Відсоткові ставки за кредитами на ремонт варіюються від 14,31 до 16,8%. Найчастіше ставка «плаваюча» і зростає через 2 роки кредитування в середньому до 22% річних. Найвигідніші пропозиції від банків можуть отримати працівники сфери IT, їм процентна ставка в середньому постачає 9-10%. У цьому простіше вимоги до позичальнику. Видають у середньому 500 тис. грн.

Крім щомісячних платежів за кредитом, доведеться сплачувати страховку. Вона становить від 0,3% до 1% суми кредиту.

Стаття по темі: Скільки коштує зробити ремонт квартири в Києві – порівняння цін в 2021 та в 2020 роках

Які документи вимагає банк

Кредит на ремонт квартири в Україні

Попередньо дізнатися видадуть вам кредит на ремонт квартири чи ні, можна дізнатися заповнивши дані на сайті обраного банку. За вказаними контактними даними з вами зв'яжеться менеджер та повідомить рішення. Це скорочує час на поїздки до банку.

Документи для отримання кредиту на ремонт квартири:

  • Копія та оригінал паспорта
  • Код ІПН
  • Довідка про доходи за 6 місяців
  • Для ФОП – податкова декларація останній квартал чи протягом року (залежить від групи).

Стаття по темі: Кредит на купівлю квартири в Києві – які шанси отримати іпотеку

Що робити, якщо банк відмовив

Існують різні фінансові організації, які видають до 50 тис. грн. за 5 хвилин. У деяких виникає бажання взяти кілька таких кредитів, особливо якщо для завершення ремонту залишилося дістати невелику суму. Водночас відгуки про співпрацю з такими компаніями часто негативні. Заявлені відсоткові ставки не збігаються із реальністю.

Мікрофінансові організації рекламують низькі відсотки, але насправді існує багато нюансів, які в результаті впливають на відсоток.

«Відсоток занадто завищений, я брав 5000, а чомусь у них 0,01% з п'яти тисяч аж 2500», – такий відгук про одну з фінансових організацій залишив на форумі обговорення позик користувач Дмитро Коцур.

«Перший кредит брала під 0,01%. У підсумку відсоток із першої хвилини 960 грн! Повернула їм їх 5000 тис., які брала протягом 10 хв. Більше нічого не повертатиму», – стверджує користувач Яна Россохань.

Насправді такі компанії в середньому нараховують 1% на день від суми кредиту і протягом року такий відсоток може досягати 365%. 

Коли краще не брати кредит на ремонт

Щоб раціонально використати гроші, які ви плануєте взяти у банку на ремонт квартири, потрібно чітко розуміти бюджет. Для цього має бути готовий проект того, що плануєте зробити у квартирі, включаючи витрати на меблі, побутову техніку.

Якщо ви не визначилися, як виглядатиме ваше житло після ремонту, краще погордити із позикою. Інакше ви витрачатимете гроші на непотрібні речі і тим самим збільшуватимете витрати. Це може призвести до проблем із виплатами кредиту або гроші закінчаться надто швидко.

Як розпланувати бюджет на ремонт:

  1. Визначити види робіт та витрати на них
  2. Скласти список меблів та ціну на них
  3. Взяти кредит у банку
  4. Наслідувати проект ремонту, не включаючи в витрати нові пункти, без яких можна обійтися.
Источник