Реєстрація /

Добова оренда квартир в Києві: як уберегтися від шахраїв

Напередодні новорічних свят публікується багато оголошень, які не викликають довіру

Перед Новим роком, коли тисячі туристів приїжджають в столицю на свята, подобова оренда квартир в Києві користується підвищеним попитом. На жаль, саме в цей період робляться масові спроби розміщення шахрайських оголошень на популярних сайтах.

Щорічно кількість оголошень-обманок зростає перед тривалими вихідними, коли українці масово подорожують країною: на різдвяні та новорічні свята, 8 Березня, травневі свята, День незалежності та інші.

Портал столичної нерухомості 100realty.ua публікує поради, як убезпечити себе при оплаті подобової оренди в Києві та виявити оголошення шахраїв.

Ознаки шахрайських оголошень при добовій оренді квартир в Києві

1. Зазвичай шахрайське оголошення пропонує орендувати житло подобово набагато дешевше ринкової ціни.

Для порівняння перегляньте кілька оголошень про оренду квартир в одному і тому ж районі. Аферисти в першу чергу вказують адреси в центрі Києва, біля пересадочних станцій метро, у Центрального залізничного вокзалу, історичних пам'яток. Обов'язково порівняйте ціни на добову оренду в цій локації. Якщо прийнятний варіант в 1,5-2 рази дешевше середньоринкової ціни – швидше за все, це оголошення є фальшивкою.

Для порівняння, наприкінці 2018 року 1-2-кімнатна мебльована квартира в центральній частині Києва здається в подобову оренду від 750 до 1200 гривень/доба. Ціни можуть бути ще вище 30-31 грудня, 1-2 і 6-7 січня, а також якщо житло відноситься до класу «люкс», розташоване в історичному центрі, в новому житловому комплексі з цілодобовою охороною і т.п. Шахраї вказують в своїх оголошеннях суми у 450-650 гривень за аналогічних умов.

2. Оголошення шахраїв, як правило, супроводжуються фотографіями дизайнерських інтер'єрів разом з дорогою побутовою технікою і електронікою. У поєднанні з заниженою ціною це підвищує інтерес з боку орендарів.

Проаналізуйте оголошення інших авторів. Якщо ви бачите, що за одну і ту ж суму пропонуються квартири абсолютно різного рівня – це привід задуматися про правдивість оголошення з дорогим ремонтом, але за вкрай низькою ціною.

Фотографії інтер'єру можна перевірити за допомогою поглибленого пошуку за картинками в Google. Якщо знайдені фото показують оголошення або квартиру в іншому районі Києва, в іншому місті або навіть в іншій країні, будьте обережні – в оголошенні використані несправжні фото.

У разі обгрунтованих сумнівів попросіть автора оголошень вислати вам інші фото квартири, зняти і вислати відео за допомогою мобільного телефону.

Стаття по темі: Види шахрайства під час продажу квартири: як не стати жертвою аферистів

3. Сумлінні власники квартир при здачі їх в добову оренду зазвичай виставляють ряд додактових умов орендарям. Це може бути заборона на паління, заставу від можливого збитку, відмова в поселенні сімей з дітьми або домашніми тваринами.

Шахраї в особистій розмові або у листуванні в месенджері будуть погоджуватися на будь-які примхи клієнта, домагаючись одного – перерахування на карту обумовленої суми.

4. Перевірте історію автора оголошень.

Сумлінні агентства і приватні підприємці системно працюють на ринку оренди квартир в Києві. У ріелторів і власників житла під оренду зазвичай не одне, а кілька оголошень. Також вони витрачають кошти на їх рекламу і просування в інтернеті.

Шахраї намагаються не залишати після себе «слідів» в інтернеті, тому не проводять розрахунків з сайтами оголошень, щоб виключити блокування карткового рахунку та уникнути відповідальності.

Якщо є сумніви, надішліть запит або скаргу в техпідтримку сайту оголошень, щоб домогтися блокування недобросовісних користувачів і видалення їх оголошень.

5. При оплаті послуг подобової оренди квартир в Києві зверніть увагу на картку, номер якої надається власником житла.

Бажано, щоб ПІБ автора оголошення (власника або ріелтора) збігалися з реквізитами одержувача грошей. Якщо ви звернулися за допомогою до ріелтора або в агентство нерухомості, намагайтеся оплатити послуги юридичної особи або ж на рахунок фізичної особи-підприємця. Так ви додатково захищаєте себе в разі надання неякісних послуг.

Намагайтеся домовитися про оплату послуг вже на місці, після перевірки документів та огляду квартири, яку ви маєте намір орендувати.

Стаття по темі: За скільки реально орендувати квартиру в Києві

6. Всі великі онлайн-сервіси оголошень попереджають своїх користувачів про ризики передоплати послуг по добовій оренді. Портал столичної нерухомості 100realty.ua не рекомендує здійснювати передоплату невідомим і неперевіреними особам за ненадані послуги.

Висновки

Щоб уникнути шахрайства при добовій оренді квартир в Києві необхідно критично поставитися до пропонованих послуг. Потенційному клієнту слід уважно ознайомитися з оголошенням, порівняти пропоновані умови з іншими варіантами. Сумніви повинні викликати оголошення, які пропонують житло високого рівня в центральній частині Києва по невиправдано низькою ціною - істотно нижчою за ринкову.

Додатковий фактор для сумнівів - невідповідність імені та прізвища орендодавця і власника банківської карти, куди вам пропонують перерахувати гроші. Наполягайте на оплату після перевірки особи одержувача грошей, вимагайте надати підтверджуючі документи на квартиру.

Источник