Реєстрація /

Як вигідно продати квартиру в Києві і купити нову: особливості вибору, бюджет

На ринку столичної нерухомості велика кількість людей,які намагаються продати квартиру в Києві і купити нову, кращу за низкою параметрів.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, який відсоток власників квартир в Києві продають наявні квадратні метри для покупки нових і що вони купують взамін.

Більшість угод - це продаж наявної нерухомості для покупки нової

Відсоток людей, які продають наявне житло, нежитлові приміщення для придбання нової нерухомості – високий. Точної цифри немає, але провідні агентства по нерухомості, відзначають, що ця кількість перевищує число людей, які купує відразу.

«Близько 60% угод – це продаж наявної нерухомості для подальшої покупки іншого. Найчастіше продають, щоб вирішити ряд питань: роз'їзд, переїзд в більш просторе житло, інвестування в квартири в новобудовах та інше», – каже генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова.

Часто українці продають некомфортні квартири, щоб купити більш сучасне житло.

«За різними даними, в Україні людина змінює житло за життя до 1 разу. Зрозуміло, що динаміка в великих містах трохи відрізняється і в середньому це вже близько 1 разу за життя. Але, наприклад, у Франції та Німеччині цей показник коливається від 2,5 до 4 разів за життя. Ми поки в цьому плані відстаємо. Безумовно, це пов'язано з фінансовими можливостями наших громадян і розвиненістю економіки в цілому. Некомфортні квартири зараз дійсно продають з дисконтом заради того, щоб переїхати в більш комфортні умови, де є великий упор на інфраструктуру, сервіси, локацію», – зазначає генеральний директор компанії UTG Residence Роман Савченко.

Стаття по темі: Як змінився портрет покупця квартир в новобудовах Києва за час карантину

Залежно від мети нової покупки, залежить те, яку нерухомість купують.

Наприклад, якщо мета стоїть здача в оренду, то найчастіше вибирають квартири в нових будинках із закритою інфраструктурою і розташовані недалеко від станцій метро або біля зручної транспортної розв'язки.

Якщо мета покупки – поліпшити житлові умови, то до вище перелічених характеристикам додається наявність рекреаційних зон поруч, соціальна інфраструктура (сучасні школи і дитячі сади, лікарні, торгові центри).

Є відсоток людей, які продають квартиру в Києві невиликою площі і купують більше простору в передмісті столиці, в сучасному житловому комплексі. Часто, суми від продажу 1-кімнатної квартири столиці вистачає на покупку більш просторій 1-кімнатної або 2-кімнатної квартири в передмісті.

Також є великий відсоток тих, хто купує квартири в нових будинках з метою інвестування, щоб продати квартиру на фінальній стадії будівництва на 10-15% дорожче, ніж купили. В даному випадку вибирають квартири у надійних забудовників з гарною репутацією.

вигідно продати квартиру в Києві

Скільки потрібно додати, щоб купити нове житло

Сума, звичайно, залежить від того, за скільки вдасться продати наявну нерухомість і яка купується натомість.

«Що стосується суми, яку додають після продажу наявного житла, то за нашими даними це не менше 20%, але відсоток лише приблизний і залежить від ряду факторів. Сума, яку потрібно додати для покупки нового об'єкта залежить від наявної суми від продажу і нерухомості, яку в підсумку хочуть купити (профіль, площа, інше)», – наводить дані Олена Бібєрова.

Стаття по темі: Купити нерухомість в Києві: 5 секретів пошуку якісного житла

З експертом згоден і Роман Савченко: «Щоб якісно поліпшити житлові умови, люди готові додавати 20-30%, а якщо забудовник пропонує хороші фінансові інструменти, то можуть замахнутися в збільшенні вартості своєї квартири і в два рази», - говорить він.
В цілому експерти говорять про те, що при покупці нового житла покупці віддають перевагу квартирам у новобудовах з документами (де можна відразу оформити право власності). За даними АН «Благовіст», в середньому близько 60-70% угод на ринку житла доводиться на покупку квартир в нових будинках.

Источник