Реєстрація /

Як не переплатити, купуючи «дешеве» житло, – Олександр Пікулик

Будівельні компанії наразі конкурують за кожного покупця, бо пропозиція житлових метрів останнім часом перевищила попит. Однак експерти радять добре придивитися, якщо вам пропонують аж надто низьку ціну. Є ризик, що під час ремонту доведеться витратити гроші на безліч деталей, що зведуть економію нанівець. Як не переплатити за «дешеве житло», ми розпитали девелопера ЖК «Центральний» Олександра Пікулика.

Упродовж останніх років в Україні значно зросли обсяги нових квадратних метрів житла. За даними Державного комітету статистики, лише за 9 місяців минулого року в експлуатацію було прийнято 934 500 кв. м новобудов. Це на 51,7% більше, ніж за той самий період 2018 року. Найбільше будують у столиці та містах-супутниках Києва. Загалом у 2019 році в Києві зводили понад 300 новобудов.

Водночас попит на квадратні метри минулого року був нижчим за прогнозований. За таких умов будівельні компанії змушені жорстко конкурувати одна з одною за нових покупців, які не поспішають вкладати кошти в нове житло.

Деякі компанії намагаються конкурувати ціною. Це непросто, адже заробітні плати зросли так само, як і вартість будівельних матеріалів. Тому експерти рекомендують бути обачними, адже за зниженою ціною може стояти знижена якість новобудови, а також ще багато нюансів, за які пізніше все ж таки доведеться заплатити.

Девелопер ЖК «Центральний» Олександр Пікулик радить наперед прорахувати, скільки коштуватиме доведення квадратних метрів до ладу, якщо купувати квартиру з мінімальним наповненням.

«Будівництво триває довше на пів року, якщо робити штукатурку стін, стяжку підлоги, розведення опалення, теплу підлогу та встановлювати радіатори. Не всі будівельні компанії погоджуються на таке. Але я не радив би купувати квартири без наповнення, бо протягом наступних 4-5 років клієнт гарантовано опиниться на будівельному майданчику. Навіть якщо ви швидко закінчите свій ремонт, то ніхто не може гарантувати, що так вчинять і ваші сусіди. Це дуже дискомфортно, коли вже після здачі будинку в експлуатацію всередину треба занести тонни бетону, щоб зробити підлогу та стіни у квартирах. Це багато шуму, бруду, додаткової роботи і знову ж таки – фінансових витрат», – пояснює Олександр Пікулик.

Тому фахівці радять, вибираючи житло, перевірити, що пропонує будівельна компанія, крім чотирьох стін. Особливу увагу треба звернути на двері та вікна: якщо вони неякісні, то їх заміна забере помітну частину «заощадженого» бюджету. Значно полегшить майбутній ремонт уже готова стяжка підлоги, на яку одразу можна монтувати ламінат. А також – чистова гіпсова штукатурка стін під поклейку шпалер.

За приблизними підрахунками, купуючи квартиру без наповнення, покупець під час ремонту переплатить 50 – 70 тис. грн лише за стяжку підлоги та штукатурку стін. До цієї суми додадуться витрати на заміну дверей, вікон, систему опалення, радіатори тощо.

У ЖК «Центральний» повідомили, що в їхніх квартирах встановлені вікна та двері від європейських виробників. Це гарантує енергозбереження, що позитивно вплине на суми в платіжках за комунальні послуги. Також є чистова стяжка підлоги та гіпсова штукатурка стін. Крім цього, компанія робить теплу підлогу на кухні і встановлює сталеві радіатори та лічильники тепла.

Олександр Пікулик додає, що перед купівлею квартири в новобудові варто з’ясувати, яка тут планується система опалення. Наприклад, у житловому комплексі «Центральний – 2», що зводиться на вулиці Університетській в Ірпені, буде власна котельня. А це означає, що не треба витрачати гроші на купівлю та встановлення газового котла.

«Ми вважаємо, що люди купують не просто стіни чи квадратні метри, а свій новий дім. Покупка має принести радість і затишок, а не нові проблеми. Тому ми будуємо саме такі будинки: з якісних матеріалів, із максимальною комплектацією квартир і без затримок термінів здачі в експлуатацію», – запевняє Олександр Пікулик.

Довідка

]ЖК «Центральний» – надійна будівельна компанія, що розвиває успішні проекти в місті Ірпінь, неподалік Києва. Це житлові комплекси бізнес-класу, що пропонують квартири з якісних матеріалів і максимальною комплектацією. Будинки ЖК «Центральний» завжди здають в експлуатацію вчасно. Наразі для купівлі доступні квартири в двох комплексах компанії: ЖК «Центральний – 2» і ЖК «Центральний PREMIUM».