Реєстрація /

Придбання квартири в Києві: як змінився покупець?

Попит на первинному і вторинному ринку формують різні категорії покупців.

За останній рік зміни які відбулися на столичному ринку нерухомості, торкнулися також і портрета покупця житла. Він суттєво видозмінився. Про те, хто сьогодні стає власником нового житла, з якою метою купують квадратні метри і багато іншого, з'ясовував ІАП «Столична нерухомість».

Події в країні впливають на портрет покупця

На те, хто купує житло, впливають різні події в країні. Так, за словами Галини Мельникової, генерального директора АН «Благовіст», з початку 2014 було кілька хвиль активізації ринку, пов'язаних з подіями в країні.

Спершу на ринок нерухомості впливали переселенці з Криму і Донбасу, у яких було достатньо коштів, щоб оселитися в столиці. Однак «традиційні» категорії покупців квартир у Києві – люди, які приїхали до столиці з інших регіонів країни, а також кияни, які купують житло для своєї молодої сім'ї чи дорослих дітей, також дуже активні на ринку.

«В останні півроку (перше півріччя 2015 року) вплив на ринок переселенців практично нівелювався і ринок житла повернувся до свого звичного ритму. При цьому «просівші» ціни залучили на ринок людей, які отримали можливість вирішити свої житлові питання і прагнуть її реалізувати», – говорить експерт.

Покупці на вторинному ринку розділилися на кілька категорій

Сьогодні експерти виділяють кілька категорій покупців вторинного житла, незалежно від класу квартири – ті, хто давно збирав собі на житло і ті, хто купує квадратні метри з метою інвестування.

«Переважно житло на вторинному ринку купують люди, які давно планували вирішення житлового питання, збирали кошти, але не дотягувалися до колишнього рівня цін. Зараз, коли ціни на ринку вторинного житла, знизилися в межах 25-30% у валютному еквіваленті, багато з цих людей вже можуть дозволити собі це придбання. І, природно, користуються цією можливістю. Друга категорія, менш чисельна – це люди, які вкладають вільні гроші (накопичення) в житлову нерухомість з метою інвестування і для міні-бізнесу – здачі цього житла в оренду», – каже Галина Мельникова.

Кому цікавий первинний ринок?

Щодо квартир у новобудовах, то тут покупців ділять на кілька категорій, пов'язуючи їх з класами житла. Якщо говорити про нові будинки економ-класу, то тут житло купує, переважно, молодь або батьки для своїх дітей.

«Переважно це молоді сімейні пари без дітей або з 1-2 дітьми. Найчастіше вони переїхали до Києва з регіонів або кияни, які проживають в квартирах старого зразка у будинках збудованих в 60-х – початку 90-х років. Крім того, попит на бюджетне житло формується покупцями у віці 40-55 років, які купують нерухомість для себе або близьких родичів – літніх батьків і самостійних дітей», – говорить директор з маркетингу консалтингової компанії City Development Solutions Алла Куценко.

У будинках бізнес-класу купує квартири нове покоління заможних українців, віком 30-45 років. Є серед покупців і самотні люди (чоловіки 70%, жінки 30%) від 30 років – як кияни, так і жителі регіонів з щомісячним доходом значно вище середнього.

«Також житло в новобудовах бізнес-класу купують керівники вищої і середньої ланки великих і середніх компаній, власники дрібного і середнього бізнесу, представники міської адміністрації, шоу-бізнесу. Окрема категорія – це молоді люди, чиї батьки достатньо забезпечені, щоб придбати своїй дитині квартиру », – говорить експерт.

Дороге житло преміум-класу, за словами Алли Куценко, купують сьогодні топ-менеджери, власники бізнесу, чиновники, діячі культури, спортсмени, іноземні дипломати, причому вікова різниця тут  доволі серйозна – від 30 до 70 років. Але переважно це сімейні пари середнього віку з 1-2 дітьми.

Перекупників ваблять новобудови

За словами фахівців, кількість перекупників зараз на ринку становить близько третини від загальної кількості покупців. Але стосується це тільки первинного ринку – покупки квартир в об'єктах на ранніх стадіях будівництва з метою перепродажу після здачі будинку в експлуатацію. Особливо активний спекулятивний попит в економ-сегменті – на найдешевші малогабаритні квартири. Там, за словами експертів, кількість таких угод сягає 50%.

А ось вторинний ринок спекулянтам зараз нецікавий. «На вторинному ринку таких покупок в останні роки – буквально одиниці. Навіть люди, які купують квартири з інвестиційною метою, роблять це для капіталізації коштів, і не мають намірів перепродувати їх найближчим часом», – говорить Галина Мельникова.