Реєстрація /

Оновлена Контрактова площа: як її бачать архітектори

Опубліковано проекти реконструкції серця Подолу.

Опубліковано роботи-пропозиції архітекторів щодо реконструкції Контрактової площі в Подільському районі столиці. Найближчим часом журі конкурсу визначить переможця серед 14 учасників.

Як повідомили в Департаменті архітектури та містобудування КМДА, переможець отримає право на розробку проектно-кошторисної документації. Кращим будуть роздані премії – 10, 7 та 5 тис. грн. Сам проект-переможець за необхідності буде доопрацьовуватися з урахуванням думки експертів та киян.

За словами народного депутата Ігоря Луценка, конкурс був закритим і до участі в ньому допустили лише, тих, кого визначили київські чиновники, на проектування давався лише 1 місяць, журі визначали знову ж самі чиновники КМДА.

«Як ви розумієте, вирішується доля Гостинного двору, комплексу Гесте, самоъ площі. Значення для інвесторів і «інвесторів» цього конкурсу колосальне», – наголосив депутат, який тривалий час займається збереженням історичного середовища Києва від новітньої часто незаконної забудови.

ІАП «Столична нерухомість» вирішив ознайомитися з поглядом архітекторів на «нову» Контрактову площу.

Проект ID 8411131

Автори цього проекту пропонують висадити нові дерева, вуличні кафе і павільйони для проведення ярмарків пропонують розмістити ближче до виходу з метро. Також пропонується створити пішохідну зону між Церквою Успіння Богородиці та Гостиним двором і зменшення кількості смуг руху до двох.

 

Проект ID  150524

Автори проекту пропонують створити вільний від автомобілів простір, прибрати огорожі навколо газонів, розмістити освітлення, легкі мобільні лавочки, заборонити в'їзд автомобілів з вулиці Сагайдачного. Також пропонують реконструкцію Гостинного двору.

 

 

Такою бачать майбутню Контрактову площу автори проекту під номером 755337

 

 

Проект ID 131313

 

 

Проект ID 684026

 

Проект ID 111111

Автори проекту пропонують створити зелений коридор по периметру площі, а на вулиці Констянтинівській створити басейн, який зимою можна використовувати, як каток.

 

Проект ID 650555

 

Проект ID 101130

Автори цієї концепції хочуть створити безперешкодну зону для пересування – без бордюрів, огорож. Проект передбачає розподіл на рекреаційну зону і багатофункціональний вільний простір. Пропонується створити павільйони для торгівлі, два нових фонтани.

 

 

Проект ID 630094

 

Проект ID 100001

Архітектори пропонують зробити з Контрактової площі парк, але при цьому побудувати підземний паркінг під існуючою наземною парковкою на 400 машиномісць. Автори наполягають на тому, щоб прибрати всі МАФи з площі. Також пропонують створити Музей археології Подолу в будівлі Гостиного двору. Там же пропонують розмістити кафе і ресторани. Зона площі має бути пішохідною, але з велосипедними доріжками.

 

 

Проект ID 300885

 

Проект ID 091314

Площу пропонують зробити пішохідною, для автомобілів побудувати три відкритих паркінги. Кіоски з вуличною їжею пропонують перенести на вул. Хорива. Гостинний двір пропонують реконструювати мінімально, зберігши його історичний вигляд.

 

Проект ID 160684

 

Проект ID 000993

Автори ідеї реконструкції пропонують підняти платформу трамвая на естакаду. Всі МАФи перенести під естакаду. Внизу також пропонують створити велопарк і скейт-парк.

Раніше повідомлялося, що українці активно голосують за проекти реконструкції Майдану Незалежності.