Реєстрація /

Іван Перегінець: Самостійно будувати житло – те саме, що самому собі пломбувати зуби

Експерт розповів про сучасні підходи до будівництва житла нового типу.

До кінця року в Україні має появитися перший зразок житла нового типу – будинок, в якому раціональне використання енергоресурсів має поєднатися з максимальним комфортом перебування людей у ньому.

Детальніше про цей проект, чому він унікальний для нашої країни і які перспективи такого типу житло має в Україні ІАП «Столична нерухомість» розпитав у Івана Перегінця, Керівника  програм ОК «Житлово-будівельний кооператив «Доступне житло України», який безпосередньо займається будівництвом цього будинку.

Свій проект група компаній, що його реалізовує назвала Optima House. Розкажіть, будь ласка, що це за такий «оптимальний будинок»?

Зразки інноваційних енергоефективних пасивних будинків, схожі до того, за спорудження якого взялися ми, реалізовані вже багато де по світу. Там це відбувалося так, що за реалізацію цих проектів бралися спільно відомі виробники будматеріалів, таким чином тестуючи свою продукцію, «витискаючи» з неї максимальний енергозберігаючий ефект. В нас схожа ситуація. Тільки в нас ми реалізовуємо не просто пасивний будинок, мета якого споживання малої кількості енергії (не більше 15 кіловат-годин на квадратний метр в рік), а мультикомфортний будинок. Ми в цьому проекті окрім економії ресурсів ставимо собі за мету забезпечення максимально комфортних умов проживання в такому будинку. Він стає значно зручнішим і продуманішим. І хоча споживання енергії у ньому буде більшим за заявлені 15 кіловат-годин, все одно ці показники будуть значно кращими за ті стандарти, які є в Україні – це буде точно до 40 кіловат-годин (можливо, і 30), тоді як за стандартами – 140. Окрім того, наш будинок ми будуємо з екологічно чистих матеріалів, отриманих в результатів переробки , на які пішло також менше енергії, і які надаються до подальшої переробки. А відтак буде менше енергії  потрачено на утилізацію цього будинку, умовно, через 100 років.

В чому полягає ідея мультикомфортності?

Під мультикомфортністю ми маємо на увазі забезпечення максимально приємного і здорового перебування людей у будинку. Існують чіткі об’єктивні характеристики, дотримуючись яких можна це забезпечити. По суті, цей будинок, завдяки правильним будматеріалам, технологіям, оснащенню стає такою собі барокамерою, яка має створювати найбільш оптимальні для конкретної людини умови перебування у ній, враховуючи її фізіологію, психологію, етику, естетику. Обладнання має ці параметри задати і відрегулювати, а конструкції мають їх зберегти і підтримувати якомога довше. Людина, як показує статистика, у своєму будинку перебуває третину життя, тому має себе там добре і здорово почувати.

Що це за показники, про які ви згадали?

Головне – це те, чим ми дихаємо і що споживаємо, зокрема, що п’ємо. Думаю, про важливість споживання чистої води і системи очистки води багато хто знає, тож тут багато пояснювати не потрібно. А от щодо повітря, то для декого може стати несподіванкою те, що на вулиці коефіцієнт забрудненості повітря в місті складає 400-450, в приміщенні – 800, а в київському метро, наприклад, – понад 2000. В нашому будинку завдяки технологіям, системам очистки ці показники будуть такими ж, як на вулиці.

Як ви долучилися до цього проекту?

Ініціатором проекту виступила компанія «Сен Гобен» – один з найбільших у світі виробник будівельних матеріалів, і залучивши до нього інших виробників будівельної продукції, звернулися до нашої компанії «Доступне житло» також стати партнером і зайнятися безпосередньо зведенням будинку. Як вони пояснили, звернулися саме до «Доступного житла», оскільки у нас великий досвід реалізації проектів каркасного котеджного будівництва. Зокрема, у період з 1999 по 2003 роки ми були ініціатором найбільшого житлобудівного проекту на той час у Європі. А в 2011 році побудували виставковий каркасний будинок на 100 квадратних метрів за 19 днів, ввійшовши до Книги рекордів України та довівши, що будівництво індивідуального житла може відбуватися оперативно. А 80-90% схожих пасивних будинків по всьому світі побудовані саме у дерев’яно-каркасному форматі, оскільки він найбільше відповідає цій концепції.

Тобто ви зараз будуєте ще один виставковий будинок?

Не зовсім. Нам вдалося переконати партнерів, які націлювалися саме на те, що це буде лише демонстраційний зразок, що підходити до цього потрібно як до будинку-товарної одиниці. Нам було важливо, щоб ця ідея не зупинилася на етапі «концепту», а була запущена в серійне виробництво.

І які ви прогнозуєте терміни для реалізації проектів таких будинків?

Цей перший зразок ми плануємо добудувати і презентувати вже до кінця року. Ми вважаємо, що стандартом для високотехнологічного будівництва має бути 100-120 календарних днів – для зведення садибного будинку площею до 300 кв. м. Адже поняття доступного житла, яке ми просуваємо, має включати в себе не лише доступність цінову, а й доступність в плані можливості швидкого заселення у будинок, що відповідає принципам здорового житла та в прямому сенсі подовжує життя його мешканців. Оскільки життя людини безцінне , то ми, пропонуючи такі будинки, виходимо за рамки лише вартісних категорій умов проживання.

Яка різниця у вартості зведення Optima House, порівняно зі «звичайним» будинком – також каркасним, якісним, але без використання всіх цих сучасних технологій та обладнання?

В нашому випадку виходить дорожче на 25-30% від проектів, де ціна є справедлива, а не завищена. Тобто здача «під ключ» у нас – це до 1000 доларів за квадратний метр, під чистове оздоблення – 800-850 за «квадрат». Це ті гроші, які люди і так часто платять, але за них значно довше чекають на зведення свого будинку, витрачають в процесі будівництва багато нервів, а потім щомісячно оплачують величезні рахунки за використання енергоносіїв.

А якою буде економія в ході експлуатації вашого будинку?

В нашому будинку взагалі не буде газу, вода – своя, і система очистки стоків також. Використовуємо і платимо ми лише за електроенергію. Але зважаючи на те, що частину електрики вироблятиме сам будинок, завдяки сонячним батареям, то за нашими прогнозами для будинку площею 120-130 квадратних метрів витрати на електрику в місяць не будуть перевищувати 300 гривень навіть у зимовий період.

Які фактори вплинули на те, що цей проект у нас почав розвиватися саме зараз, а не, наприклад в 2005, 2010 чи 2020 роках?

Ми фіксуємо стабільний попит у населення на індивідуальне житло. Зокрема, минулого року з 11 млн. квадратних метрів житла, які були збудовані в Україні, 65% – це малоповерхове будівництво. Тобто люди будують, і переважно будують самостійно, але в цій самостійності і криється проблема, бо люди затрачають значні кошти, а в підсумку отримують значно менш якісний продукт, ніж могли би. В мене сформувалося таке порівняння, що цей підхід – це те саме, що якби люди самі собі складали автомобілі чи пломбували зуби. Тобто, це непрофесійно, нераціонально і неправильно. Тож, попит є, а ми пропонуємо найоптимальніший станом на зараз продукт, який може задовільнити цей попит. По-друге, оскільки наш будинок високотехнологічний, то суттєве значення має вартість і доступність цих технологій. А високотехнологічна індустрія з кожним роком дешевшая і дешевшає і зараз стала, справді, доступною. Так, ті ж теплові насоси, геліосистеми, вітрові установки зараз на 300-400% дешевші, ніж це було ще 3-5 років тому.

Тож використовуючи сучасні технології , вартість  будинків площею від 35 кв. м (на 1-2 особи) складає еквівалент в 20 тисяч доларів, що відповідає нинішній кон’юнктурі ринку зі значно кращими експлуатаційними показниками житла.

Нові підходи, щось нетрадиційне завжди спершу сприймається споживачами насторожено. Як ви збираєтеся ламати стереотипи українців, які є доволі усталені, а щодо житла особливо?

Ви праві, у людей є певна інерція думки, ментальна інерція. Це природно і ми це розуміємо. Якщо ми кажемо що сучасний будинок – дуже технологічний: в плані конструктивну, інженерних мереж,  довговічності, екологічності, економії будівництва, експлуатації, то відповідно, проживати в ньому має людина, яка це розуміє і усвідомлює. Тому ми, будуючи високотехнологічне житло одним із завдань перед собою ставимо підготувати людину до такого житла, навчити її, «підтягнути». Тому ми значну уваги приділяємо просвітницькій роботі. Зокрема, створено Громадську Організацію «Інститут доступного житла», консультуємо людей, розроблений спеціальний дводенний семінар-практикум «Для приватних забудовників», спільно визначаємо яке житло їм потрібне, яке буде потрібне в недалекому майбутньому, з огляду на зміну демографії, яка площа потрібна, якою буде ліквідність будинку, скільки і за яких умов людина буде на ньому економити тощо. Також розповідаємо про інноваційні підходи до фінансування будівництва, які дозволяють складати індивідуальні програми організації та управління спорудженням будинку навіть без наявності початкової  суми коштів. Крім того проводимо семінари, зустрічі з виробниками матеріалів тощо, оскільки вважаємо, що продавати такий будинок людині, яка до нього не готова – не можна.