Реєстрація /

Нова квартира з ремонтом: маркетинговий хід чи вигідна пропозциія від забудовника?

Об'єктивно оцінити попит на нове житло з ремонтом наразі складно.

На первинному ринку нерухомості столиці об'єктів, в яких забудовники пропонують купити квартиру вже з ремонтом дуже небагато. Чи буде збільшуватися кількість квартир готових до заселення, і чому забудовники не поспішають робити ремонти у квартирах, які продають, з'ясовував ІАП «Столична нерухомість».

Що пропонують забудовники

Є кілька стадій готовності квартир, які забудовники пропонують покупцям.

«Найпоширенішу з них можна умовно назвати «голі стіни». Після будівельників в такій квартирі потрібно доробляти все: вирівнювати стіни, стелю, робити стяжку підлоги, утеплювати балкони, швидше за все – міняти склопакети, повністю оснащувати і облагороджувати санвузли та самостійно організовувати розводку електрики. Таких квартир на первинному ринку – близько 65-70%. Як правило, мова йде про економ-сегмент», – говорить Дмитро Шостя, керівник відділу продажу ЖК Park Stone.

Також близько 10-15% квартир, за оцінками експертів, складають квартири з «чорновим ремонтом».

«Стіни та підлога приведені в стан під чистове оздоблення, електропроводка по квартирі розведена. Також у багатьох випадках в будинках з такою стадією готовності утеплений балкон, встановлені доволі якісні склопакети, системи вентиляції, теплові лічильники. Тобто за великого бажання, в таку квартиру можна заїжджати, попередньо лише довівши до ладу санвузол», – каже Шостя.

Третя категорія квартир – це житло, де зроблений ремонт (поклеєні шпалери, готова підлога, санвузол та інше). У більшості випадків на київському ринку такі квартири розташовані в об'єктах, що беруть участь у державних програмах, де наявність ремонту обумовлена вимогами законодавства.

Також продаж квартир з ремонтом забудовниками використовується для залучення клієнтів, які не хочуть витрачати час на ремонт, а прагнуть відразу заселитися в придбане житло. У Києві новобудов, де квартири продаються з ремонтом, за оцінками експертів, налічується не більше 10%.

Переплата за ремонт

За словами Марини Теплюк, директора з маркетингу і PR групи компаній «Інтергал-Буд», роблячи ремонт самостійно, покупець витрачає сьогодні від 250-350 доларів на квадратний метр, тобто ремонт середнього рівня в двокімнатній квартирі площею 65 кв. м обійдеться у 18-20 тис. доларів, а це близько чверті вартості цієї ж квартири у новобудові економ-класу.

«У той же час, в квартирах з оздобленням вартість ремонту включена в ціну квадратного метра, при цьому середньоринкова вартість аналогічних об'єктів без ремонту несуттєво нижча – максимум на 10%. Це пояснюється тим, що для забудовників в такій ситуації основне завдання – покращення пропонованого продукту і залучення покупців, а не отримання додаткового заробітку», – говорить вона.

Зниження вартості ремонтно-оздоблювальних робіт відбувається головним чином за рахунок економії на об’ємах – у забудовника є можливість закуповувати оптом матеріали, іноді зі знижками до 30-40%. Це ж стосується і вартості робіт при таких об’ємах.

Чи є попит?

Експерти неоднозначно відповідають на питання, яка популярність квартир з готовим ремонтом.

«Як правило, на ринку житла України покупцеві пропонуються до продажу квартири з мінімальним набором ремонтно-оздоблювальних робіт. Але це не завжди задовольняє вимоги потенційних покупців. Квартири, які здаються «після будівельників», та й «під чистове оздоблення», вимагають від їх власника ще досить великого запасу коштів і часу для проведення ремонту, щоб квартиру зробити придатною для комфортного проживання. Покупець фактично в'їжджає в «голі» стіни. Як показує статистика продаж нашої компанії, частка проданих квартир з ремонтом становить від 40 до 65%, в залежності від об'єкта, що свідчить про високий попит на житло «під ключ», – говорить Марина Теплюк.

Інша думка у Дмитра Шості. «Квартири з ремонтом продають або в об'єктах, що беруть участь в державних програмах, або це трапляється, коли житловий комплекс розташований в не дуже вдалому місці. В такому випадку для забудовників продаж квартири з ремонтом – це спосіб додаткового залучення покупця на не надто ходовий товар», – каже він.

Переселенці будуть «підігрівати» попит

«З урахуванням складності реалізації та трудомісткості проектів «квартири з ремонтом», навряд чи можна розраховувати на збільшення кількості продаваних у новобудовах квартир з ремонтом», – говорить пані Теплюк.

Дмитро Шостя в свою чергу вважає, що однозначно прогнозувати зростання або падіння пропозицій квартир з ремонтом серед новобудов сьогодні складно.

«З одного боку, попит на столичне житло зараз активно стимулюють вихідці зі східних регіонів, які потребують заселення «тут і зараз». Відповідно, такі пропозиції були б для них привабливими. З іншого боку, наявність ремонту створює враження завищених витрат на квадратні метри, що в умовах стагнуючої економіки не буде перевагою», – каже він.