Реєстрація /

Як заощадити на комунальних платежах: прості методи

Постійно актуальні поради, які стають ще актуальнішими на тлі інформації про подорожчання комунальних послуг.

Ріст розміру комунальних платежів робить ще більш актуальним питання економії води, світла і газу.

ІАП «Столична нерухомість» вирішив зібрати найбільш цікаві та прості поради, що стосуються того, як можна зменшити експлуатаційні витрати, а, відповідно, і суми в платіжках.

 

Заощаджуємо електроенергію

За правильного підходу до використання електрики, можна скоротити свої платежі на 10-30%. Для цього пам'ятайте про такі способи економії:

  • Вимикайте світло в приміщеннях, з яких виходите. Це найбанальніша порада, але як показує практика, про неї люди найчастіше забувають. Хоча це суттєво впливає на обсяг електроенергії, яку споживають користувачі.
  • Використовуйте енергоефективні лампочки. Незважаючи на те, що їх вартість вища, ніж звичайних, термін їх експлуатації складає близько 3-х років. Крім цього, як стверджують розробники, такі лампи допомагають економити до 80% електроенергії.
  • Правильно експлуатуйте електроприлади. Для початку рекомендуємо купувати побутові прилади класу «А», а також дотримуватися інструкції з експлуатації. Так, наприклад, якщо ви поставили холодильник біля плити або батареї, будьте готові до того, що витрати електроенергії зростуть на 15-20%, тому що холодильнику доведеться працювати з більшою інтенсивністю.
  • Замініть стару електропроводку. Це не тільки допоможе заощадити, але і підвищить безпеку квартири чи будинку.
  • Не залишайте електроприлади в режимі очікування. Якщо ви не використовуєте комп'ютер, телевізор тощо, вимкніть їх, інакше техніка споживатиме зайву електроенергію.

Правила економії води

Вода є одним з найбільш витратних пунктів у комунальних платежах. Тому до її використання потрібно ставитися особливо раціонально.

Головне правило економії в цьому випадку – наявність лічильників. Для прикладу, як повідомляє «Інформаційно-обчислювальний центр», вартість 1 куба холодної вода наразі коштує 3 грн. 18 коп., гарячої – 16 грн. 24 коп. Якщо врахувати, що сім'я з двох осіб в місяць в середньому витрачає 4 куби холодної води і 2 – гарячої, то це виходить близько 45 грн. на місяць. Якщо ж у вас нема лічильників, то, в середньому, платити доведеться 113 грн.

Існують також невеликі хитрощі, які допоможуть економити воду:

  • Ремонтуйте сантехніку. Якщо у вас тече кран або труба (навіть якщо візуально здається, що витік зовсім незначний), то ви на добу можете втратити від 20 до 200 літрів води. А при виборі змішувача віддайте перевагу змішувачу-ричагу. Він швидше змішує воду, ніж змішувач з двома кранами, а значить використовує менше води.
  • Також варто встановити бачок унітазу з кнопкою економного зливу. Традиційно зливний бачок пропускає 10-12 літрів води за одне змивання, а економний – 6 літрів. Якщо гроші на заміну витрачати не хочеться, опустіть в бачок наповнену водою дволітрову пластикову пляшку. Так ви заощадите до 20 літрів води в день.
  • Чистячи зуби, вимикайте воду, коли вона вам не потрібна. За одну хвилину з відкритого повністю крану витікає в середньому 15-20 літрів води.
  • Користуйтеся посудомийною машиною. Вона економить воду і використовує лише холодну. Також можна мити посуд, закривши злив і набираючи воду в мийку.
  • Приймайте душ, а не ванну. «Для наповнення ванни необхідно 140-160 літрів води, для душу – 30-50. Під час намилювання вимикайте воду, вмикайте лише тоді, коли потрібно змити піну», – радить експлуатаційна компанія «Перший експертний центр» в інформаційній листівці, яку розіслала своїм клієнтам-киянам.

Заощаджуємо тепло

Головний крок на шляху економії тепла – це, знову ж таки, установка лічильників.

В ідеалі, лічильник краще встановлювати на свою квартиру. Тоді ви будете точно знати, за що платите. Але на практиці в багатоквартирному будинку це зробити непросто і недешево, тому альтернативний варіант – лічильник на під'їзд чи дім.

Ось ще кілька практичних порад щодо економії на платежах за тепло:

  • Утепліть квартиру і будинок загалом. Якщо ЖЕК не поспішає утеплювати під'їзд і міняти вікна, тоді зробіть це самі спільно з сусідами, внаслідок чого ви зможете економити на комунальних платежах.
  • Замініть вікна в квартирі на трикамерні металопластикові. Такі вікна не пропускають холод.
  • Не провітрюйте довго квартиру взимку. Провітрювати приміщення взимку варто одночасно відкривши дві-три секції вікон впродовж 5-10 хвилин.
  • На батареї встановіть регулятори температури. Так, якщо буде гаряче, ви зможете зменшити температуру і, відповідно, заощадите.
  • Встановіть за радіатором тепловідбивний екран. Таким чином, більше тепла буде йти на обігрів кімнати, а не на нагрівання стіни за батареєю.

Як економити газ

Ріст цін на газ вимагає зваженого підходу до використання його в побуті. Щоб не оплачувати щомісяця нечувані суми, навчіться економно його використовувати. Для початку подбайте про лічильники, оскільки за показниками лічильником завжди вигідніше платити, ніж за середньозваженими, які нав’язують користувачам без лічильників.

Також ось кілька рекомендацій щодо того, як можна скоротити витрати газу:

  • Використовуйте потужність пальника газової плити на рівні, який необхідний для приготування конкретної страви. Відразу після того, як вода закипіла, зменшіть вогонь в кілька разів. Також не дозволяйте вогню «обтікати» посуд з боків, оскільки найвища температура – на кінчиках полум'я. Вогонь повинен бути чітко по центру. Так ви заощадите час на приготування і гроші, які доведеться платити за використаний газ.
  • Невеликі страви краще готувати в мікрохвильовці. Розпалювати духовку заради дрібних страв економічно невигідно.
  • Якщо ви живете в приватному будинку і обігріваєте його газом, подбайте про хороше утеплення стін і горища. Встановіть термоголовки на батареї. Також можна розглянути альтернативні варіанти опалення будинку, замість використання дорогого газу.

Якщо ви будете користуватися запропонованими порадами, то газові платежі скоротяться до 20%, а в особняку взимку економія може бути ще більшою.