Реєстрація /

Глобальний о’бєм інвестиційних операцій на ринку нерухомості в першому кварталі 2016 року знизився

За попередньою оцінкою компанії JLL, в 1-му кварталі 2016 року обсяг інвестиційних угод на світовому ринку нерухомості знизився на 17% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 128 млрд. дол. (112 млрд. євро). Слід зазначити, що результат перших трьох місяців 2015 року – 154 млрд. дол., або 135 млрд. євро – був рекордним за останні шість років.

На тлі зниження світового показника в деяких країнах спостерігалася позитивна динаміка об'єму інвестиційних угод.

Результати у регіонах

Північна і Південна Америка

Об’єм інвестиційних угод в регіоні Північної і Південної Америки знизився в 1-му кварталі 2016 року в порівнянні з минулим роком на 16% – до 61 млрд. дол. (53,5 млрд. євро). Найбільш значне падіння інвестиційної активності відбулося на ринках Латинської Америки – на 81% в Бразилії і на 57% у Мексиці. У США показник скоротився на 16%, в Канаді було зафіксоване порівняно невелике зниження – на 3%.

Європа, Близький Схід і Африка

Результат європейського регіону в доларовому вираженні на 20% нижчий за показник аналогічного періоду 2015 року – 46 млрд. дол. (40 млрд. євро). Найсуттєвіше зниження обсягу інвестиційних угод відбулося у Франції і Великобританії – падіння на 30% і 37% відповідно. В Німеччині показник скоротився лише на 7%, тоді як країни Північної, Центральної та Східної Європи, а також Бенілюкс продемонстрували ріст.

Азіатсько-Тихоокеанський регіон

Об'єм інвестиційних угод в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні знизився на 16% – до 21 млрд. дол. (18 млрд. євро). Динаміка була різноспрямованою в залежності від країни: якщо Австралія і Гонконг продемонстрували ріст показника, Південна Корея відіграла падіння минулого року, то в Китаї і Японії, як і на більшості ринків, що розвиваються, обсяг угод був нижчим у порівнянні з 1-м кварталом 2015 року.

«Інвестиційний капітал залишається невитраченим, і, ймовірно, спрямовуватиметься на придбання впродовж майбутніх кварталів, що дозволяє нам прогнозувати об’єм угод в 2016 році на рівні попереднього року – близько 700 млрд. дол. (615 млрд. євро)», – коментує Девід Грін-Морган, директор відділу досліджень світових фінансових ринків і інвестицій компанії JLL.

Інформація про JLL:

JLL – компанія, що надає фінансові і комплексні професійні послуги в сфері нерухомості. Компанія має понад 230 корпоративних офісів в 80 країнах світу (в тому числі і в Україні, в Києві). У 2015 році фахівці JLL закрили угоди з купівлі-продажу і залучення фінансування загальним обсягом 138 млрд. доларів США.