Реєстрація /

Яка сантехніка для ванни підходить найкраще?

Потрібно знайти «золоту середину» між дизайном і функціональністю виробів.

Вибір сантехніки має грунтуватися не тільки на дизайнерських перевагах, а також і на її функціональності, властивостях і особливостях матеріалів, з яких вона виготовлена. Саме тому щоб зробити правильний вибір варто докладніше дізнатися, яку сантехніку краще обрати.

Ванни

Сьогодні можна купити ванну будь-якої форми – круглу, квадратну, прямокутну, овальну, трикутну та інші. Тут вибір залежить лише від уподобань та розміру приміщення. Прямокутні ванни підійдуть для приміщення будь-якої форми і розміру. Круглі і овальні, наприклад, більше підходять для просторих кімнат.

При виборі ванни крім її розміру і форми важливим є матеріал, з якого вона зроблена. Сьогодні на ринку представлені ванни з таких матеріалів:

  • Фарфор. Це екологічно чистий матеріал, оскільки виготовляється з глини, кварцового піску, води. За ним легко доглядати, оскільки він довго тримає колір – незалежно від того білосніжний він чи яскраве забарвлення.
  • Чавун. Це традиційний матеріал, з якого виготовляють ванни багато років. Сьогодні вибір форм і забарвлень різноманітний. Головна перевага чавунної ванни – це те, що такий виріб не піддається корозії, вони міцні і зберігають тепло.
  • Сталеві ванни. Такі вироби легші, але при цьому вони можуть прогинатися під вагою тіла, також цей матеріал погано зберігає тепло.
  • Акрил. Ванни з акрилу відрізняються одна від одної за якістю, товщиною, кількістю шарів армування. Чим товща ванна, тим краще. Переваги цього матеріалу в тому, що він добре переносить удари і падіння важких предметів, а у разі появи тріщин, їх можна легко видалити.

Душові кабіни

Ще одним функціональним рішенням для ванної кімнати є встановлення душової кабіни. Її можна встановити як самостійно при обмеженій площі кімнати або ж разом з ванною. У душових кабін такі переваги: вони економлять воду (в 5-6 разів у порівнянні з ванною) і займають небагато місця.

При виборі душової кабіни потрібно особливу увагу звернути на піддон. Дійсно якісний піддон має витримувати велике навантаження, не прогинаючись і не деформуючись при цьому. Бути містким і, одночасно з цим, компактним. Мати рельєфне покриття проти ковзання. Часто піддони виготовляють з санфоянсу (екологічний матеріал, але може розколотися від удару); штучного каменю (вони міцні, довговічні, але дорогі); емальованої сталі (міцний матеріал, але не довговічний); акрилу (моментально розігрівається, поверхня не вбирає бруд і навіть після тривалої експлуатації не темніє. Недоліком таких піддонів є необхідність додаткової установки спеціального каркасу).

Також якісна кабінка повинна мати двері, які щільно закриваються.

Умивальники

Існує велика різноманітність форм і розмірів умивальників. Тут важливо підібрати найбільш відповідний дизайн і форму. Наприклад, умивальник-тюльпан складається з двох частин – чаші та підставки, що приховує труби. Тюльпани кріпляться до стіни. Недолік такої раковини – у неї фіксована висота (700-800 мм), що може бути незручно, якщо в будинку є маленькі діти.

Існують також настінні раковини, які кріпляться на стіну кронштейнами чи гвинтами, залишаючи вільне місце на підлозі. Мінусом настінних раковин є те, що вони залишають відкритими труби і арматуру. Сховати їх можна за декоративною панеллю або напівпідставкою.

Фігурні раковини зазвичай мають велику кількість декоративних елементів: мильниць, підставок, стільниць. Раковини для людей з обмеженими можливостями обладнані поручнями і кріпляться на рухливих кронштейнах, що дозволяє надавати їм потрібного положення: опускати, піднімати, нахиляти.

Головний матеріал, з якого виготовляються умивальники – це кераміка, термін служби якої близько 20 років. Виготовляють раковини також зі скла, нержавіючої сталі чи мармуру. Усі матеріали досить практичні і прості в обслуговуванні та догляді.

Унітази

Головний принцип, яким потрібно керуватися при виборі унітазу – це його зручність, легкість в чищенні і розмір мають підходити всім членам родини.

Сьогодні існує безліч форм і забарвлень унітазів і тут головний принцип вибору – це дизайнерські переваги і бюджет покупки.

Важливим є матеріал, з якого виготовлено унітаз. Так сьогодні виробники найчастіше роблять вироби з фаянсу і порцеляни, є і пластмасові, скляні унітази і вироби зі штучного каменю. Найпопулярнішим і найпрактичнішим матеріалом є фарфор – його зручно мити і він служить близько 50 років.

Варто звертати увагу і на зливний бачок. Один з показників якості зливного бачка – безшумність його роботи. Сильний шум може свідчити про помилкове встановлення або про виробничий брак. Бачок в свою чергу може бути окремим, суцільнолитим, приставним. Тут вибір залежить від вподобань.

Визначаючись з висотою унітазу, варто орієнтуватися на найнижчого члена сім'ї з тих, які ним користуватимуться. Потрібно сісти на унітаз, при цьому ноги повинні легко опиратися на підлогу, а не висіти. Якщо м'язи живота, попереку, тазу і ніг максимально розслаблені – тоді ця модель вам підходить.

Сантехніку якого бренду вибрати?

Якщо бюджет обмежений, то варто звернути увагу на українського виробника «Дніпрокераміка», також якісну сантехніку постачають з Польщі – Kolo, Cersanit.

В середньому ціновому сегменті можна вибрати сантехніку, що поставляється з Фінляндії (IDO) та Чехії (Jika).

Якщо вам потрібна елітна сантехніка, тоді варто звернути увагу на такі бренди: Ideal Standard, Villeroy & Boch, Duravit (Німеччина), Laufen (Австрія).