Реєстрація /

Обираємо металопластикові вікна

На вікнах економити не варто.

Якщо ви будуєте новий будинок або ж хочете поміняти вікна в квартирі на пластикові, потрібно знати деякі нюанси та особливості цього виду вікон, щоб у майбутньому не витрачати додаткові кошти на обслуговування або ж зовсім не довелося міняти їх знову через низьку якість.

Види пластикових вікон

Для того, щоб зрозуміти, як вибрати вікна, для початку варто з’ясувати, з чого вони складаються. Їх структура така: пластиковий каркас (усередині якого встановлено армуючий профіль); склопакет (складається з кількох стекол, з'єднаних між собою) і фурнітура (механізм відкривання).

Пластикові або металопластикові вікна ділять на кілька видів. В основному вікна розрізняють за формою (прямокутні, арочні, трикутні, трапецевидні, круглі та ін.), за кольором і профілем. Також бувають вікна з різними стулками і способами їх відкривання.

Вибір форми та кольору залежить лише від вашого смаку та дизайну інтер'єру, який можна підкреслити або доповнити потрібною формою вікна. Наприклад, якщо вам необхідно візуально збільшити простір приміщення і «підняти» стелю, то найкраще встановлювати арочні вікна. Трикутні вікна краще розміщувати на верхніх поверхах і горищах в котеджах з гостроверхим дахом. Якщо ж є мансардний поверх, тоді тут ідеально підійдуть трапецевидні вікна. Прямокутні вікна «впишуться» в будь-який дизайн, оскільки є класикою.

Важливо при виборі вікна визначити вид його відкривання. Відкривати його можливо в одній площині або ж можна зробити його відкидним, тим самим провітрювання приміщення стане зручним і безпечним, якщо в будинку є діти.

Є також штульпове відкривання для двостулкових вікон, яке відрізняється закриванням «стулки в стулку», в цьому випадку, при відкриванні обох стулок виходить єдиний отвір без вертикальної перегородки.

Які бувають профілі?

Найважливіше в металопластикових вікнах – це профіль. Саме від його якості та характеристик залежить, яким буде теплоопір вікна, його екологічна безпека і термін служби.

Для початку необхідно впевнитися, що профіль сертифікований і відповідає всім нормам і стандартам. Вікна виготовляються з полівінілхлориду (ПВХ), який складається на 47% з етилену і на 57% із зв'язаного хлору, який отримують з повареної солі. У чистому вигляді ПВХ являє собою порошок. Щоб отримати профіль для виробництва вікон, в порошкоподібний матеріал додаються стабілізатори, модифікатори, пігменти і допоміжні добавки. Найчастіше стабілізатором є свинець. Саме він і небезпечний для здоров'я. Тому наявність сертифіката може бути гарантією того, що всі норми виготовлення були дотримані і вікно не становить загрози здоров'ю.

Іншою важливою характеристикою профілю є його ширина. Він може бути 58-62 мм завширшки, 64-70 або 80-90 мм. В цьому випадку ширина вікна залежить від кліматичних умов місцевості, де розташована будівля, в якій встановлюють вікно. Так, в суворих кліматичних умовах ставлять профілі шириною 90 мм. В Україні найпоширенішим варіантом є 58-62 мм. Теплоопір таких вікон достатній, щоб забезпечити тепло в будинку.

Важливим фактором є і кількість камер. Найчастіше в профілі три камери. Перша служить для відведення конденсату, друга – для розміщення армуючої вкладки з металу, а третя – для закріплення частин фурнітури і створення додаткового повітряного прошарку для кращої герметичності вікна. Кількість камер залежить від ширини профілю. Так, 58-міліметровий профіль може вмістити максимум три камери, профіль на 70 мм – чотири. Для профілю на 90 мм рекомендують встановлювати 6 камер.

Щодо склопакетів, то вони бувають однокамерні та двокамерні. Перший вид – це 2 скла, між якими одна повітряна камера. Двокамерний складається з трьох стекол і двох повітряних камер.

У житлових приміщеннях найчастіше встановлюють двокамерні склопакети, однокамерні лише в підвали та під'їзди, де не так важлива високий теплоопір та шумоізоляція.

Окрему увагу варто звернути на якість фурнітури, оскільки від неї залежить якість закривання вікна, його безпека і довговічність. З хорошою фурнітурою стулки будуть щільно притискатися до рами, і зламати таке вікно буде складно.

Німецька якість за українськими цінами

У світі металопластикових вікон є кілька виробників, якість продукції яких перевірена роками. Серед них німецькі фірми Rehau, Veka, Kbe.

Вже давно металопластикові вікна, в тому числі і цих марок, виробляють в Україні. Їх вартість нижча, ніж «рідних» німецьких, але виробництво ведеться у відповідності з міжнародними нормами.

Якщо говорити про фурнітуру, то фахівці радять європейського виробника. Серед таких фірм: Siegenia, GU, MACO, ROTO, Winkhous Autopilot та інші.

Вартість металопластикових вікон залежить від розміру, форми і дизайну вікна. Чим більше вікно – тим дорожче. Одне хороше вікно середнього розміру – 750х1350 і типового дизайну буде коштувати від 1 тис. 500 грн. українського виробництва і від 2 тис. грн. європейського.

Окремо доведеться заплатити за встановлення. Його вартість знову ж таки залежить від розміру вікна і характеристик і становить близько 150-200 грн. за кв. м, окремо доведеться заплатити за монтаж підвіконь, відливів і дашків. Така робота коштує від 50 грн. за установку одного об'єкта.